ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ : Μεταμόρφωση Σωτήρoς Ιησού Χριστού είναι η ημέρα εορτής της Ορθοδοξίας μέσα στο μήνα τιμής της Παναγίας. Και μαζί του ο δεκαπενταύγουστος, μια νηστεία 14 ημερών, που μας πηγαίνει στο Πάσχα του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Παναγίας μας.

Η νηστεία αυτή έχει ένα διάλειμμα με ψαροφαγία στις 6 Αυγούστου, γιορτή ημέρα που αποκλείται Μεταμόρφωση Σωτήρος ή Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, ή –όπως λέμε στην Κρήτη– «του Δεσπότη Χριστού» ή «τ’ Αφέντη Χριστού».

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί έγινε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και ποια η σημασία της για εμάς σήμερα;

Σύμφωνα με τους ψαλμούς η Μεταμόρφωση του Σωτήρος θα έπρεπε να εορτάζεται τον μήνα Μάρτιο, ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρόνο το Πάσχα. Γιατί η Μεταμόρφωση του Σωτήρος εορτάζεται στις 6 Αυγούστου;

Τις ημέρες πριν και κατά την Μεταμόρφωση του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια. Η ευλογία των σταφυλιών κατά τη Μεταμόρφωση κατανοείται μέσα από τις θεολογικές, ἀνθρωπολογικές και κοσμολογικές διαστάσεις της εορτής αυτής.

Γιατί όμως ευλογούνται τα σταφύλια; Ποια είναι η Ευχή της ευλογήσεως των σταφυλιών;

Όμως σύμφωνα με τις ιερές γραφές, το Ευαγγέλιο και την παράδοση, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έλαβε χώρα σε όρος υψηλόν κατά τους τρεις συνοπτικούς Ευαγγελιστές (Ματθαίο, Μάρκο και Λουκά) και σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση στο όρος Θαβώρ, που στα εβραϊκά σημαίνει έλευση φωτός. Ποιά είναι όλα τα έθιμα σχετικά με την ημέρα εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού;

Η συνέχεια στο άρθρο ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΩΣ: Πότε, Γιατί και η Ευλογία των Σταφυλιών

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.