Την ονομαστική του εορτή εορτάζει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Το εσπέρας της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως Ιερά Αγρυπνία, επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, του νέου ασκητού και του Αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο οποίος ομίλησε περι της βιωτής και του έργου του Οσίου Γερασίμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε επί τη Ονομαστική του Εορτή ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, με τους εξής λόγους:

«Η Ονομαστική Εορτή του Επισκόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προσωπικό του γεγονός, αλλά χαρά ολοκλήρου του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας, διότι ο Επίσκοπος είναι το κατ’ εξοχήν δημόσιο πρόσωπο στο οποίο πραγματοποιείται η ενότητα των μελών του Σώματος του Χριστού. Εκείνος «ἐπισυνάγει εἰς ἕν τά ἐγγύς καί τά μακράν τέκνα τοῦ Θεοῦ». Εκεῖνος διακρατεί την ενότητα της Εκκλησίας, χαράσσει τα όριά της και την οδηγεί με ασφάλεια στην εσχατολογική της πλήρωση. Ο Επίσκοπος με τη ζέουσα πίστη και τη θυσιαστική αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία αποτελεί «τύπον ἐν πᾶσι».

Εφέτος, Σεβασμιώτατε, σεβόμενος απολύτως τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η υγειονο­μική κρίση, προτιμήσατε να διάγετε τα Ονομαστήριά Σας υπό το ιλαρό φως των κανδήλων, μέσα στη σιγαλιά της νυκτός. Να τελέσετε θυσία εσπερινή υπέρ υγείας του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του αγαπητού μας π. Κωνσταντίνου, υπέρ των δοκιμαζομένων από την πανδημία, υπέρ των εν ανάγκαις, κινδύνοις, θλίψεσι και πικραίς δουλείαις ευρισκομένων και των απολειφθέντων πατέρων και αδελφών ημών, διδάσκοντας τοιουτοτρόπως σε όλους εμάς τις μεγάλες αρετές της διακρίσεως, της συμπαθείας και της εμπόνου προσευχής, στις οποίες επιβάλλεται να ασκούμεθα ακόμη περισσότερο όταν η ανθρωπότητα βιώνει δύσκολες ώρες, ευφραίνοντας και γλυκαίνοντας εμείς οι εκ του ιερού καταλόγου, τις καρδίες των ταλαιπωρημένων και εξουθενωμένων, τη παρακλήσει του Αγίου Πνεύματος.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, δυνατόν Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, να απουσιάζουμε από την χαρά της Θείας Ευχαριστίας που τελέσατε υπέρ πάσης ψυχής χριστιανών Ορθοδόξων, υπέρ παντός γένους ανθρώπων των υπό των ουρανών, υπέρ του αγαπημένου ποιμνίου Σας. Αν και η πανδημία του κορωνοϊού προέβαλλε εφέτος ένα υψηλό και σοβαρό εμπόδιο, πολλά πνευματικά Σας παιδιά ήλθαν απόψε εδώ, στο θεομητορικό αυτό παλάτιο της Μεγάλης Παναγίας για να συμμετάσχουν της Θείας Λειτουργίας, να προσευχηθούν οφειλετικώς για Εσάς, ελάχιστα ανταποδίδοντας για τις εμφανείς και αφανείς ευεργεσίες που προσφέρετε στη ζωή τους.

Ευχόμαστε όλοι Σεβασμιώτατε κλήρος, μοναστικές αδελφότητες, λαός και άρχοντες ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός με τις πρεσβείες του Οσίου Γερασίμου να Σας χαρίζει υγεία κατ’ άμφω αδιάπτωτη, να Σας στερεώνει στην αγάπη Του, να ευλογεί τους πολλούς κόπους και μόχθους που καταβάλλετε για την αύξηση του Σώματος του Χριστού του κατά Πέτραν και Χερρόνησον και να εμπνέει τους οραματισμούς Σας.

Ας είναι πολλά ακόμη τα έτη της Αρχιερατείας Σας και η πανσθενουργός χάρις του Θεού η πάντα νουν υπερέχουσα να Σας φωτίζει, να Σας ενισχύει και να Σας καθοδηγεί».

Παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης επί των Οικονομικών κ. Μαρία Μυλωνάκη, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μηναδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Κοινότητας Νεαπόλεως κ. Ιωάννης Γουλιδάκης.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Σεβασμ. Αρχιερείς κ.κ. Ευγένιο και Πρόδρομο, καθώς και τον ιερό Κλήρο και λαό που μετείχαν της Ιεράς Αγρυπνίας και ευχήθηκε ειρήνη και υγεία σε όλο τον κόσμο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.