Τα Χριστούγεννα γιορτάζουν σήμερα στο Άγιο Όρος, ενώ ειδικότερα στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας η συγκεκριμένη ημέρα προσλαμβάνει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος. Χριστούγεννα, όμως, είναι σήμερα και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως επίσης και στην Ιερά Μονή Σινά, καθώς και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 07 Ιανουαρίου.

Άγιο Όρος
Τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος γιορτάζονται σε κατανυκτικό κλίμα, χωρίς στολισμούς, πολύχρωμα λαμπάκια και δώρα, αλλά με προσευχή, αγρυπνίες και με απόλυτη πνευματική προσέγγιση. Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται η ουσία των Χριστουγέννων, κάθε τυπικό που ακολουθείται έχει ως πυρήνα το Χριστό, ενώ ακόμη και η φύση, στην πιο αγνή της μορφή, φαίνεται να συμμετέχει στις ακολουθίες των μοναχών. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Χθες το βράδυ τελέστηκαν αγρυπνίες σε όλες τις Ιερές Μονές, Κελλιά και Σκήτες. Προηγήθηκε η τέλεση του Αγίου Ευχελαίου, ενώ ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Για τους επισκέπτες, που φιλοξενούνται στις Μονές την εορταστική αυτή περίοδο η εμπειρία είναι κάτι το πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Άγιο Όρος

Σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πολιτεία που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Ωστόσο, ανάμεσα στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας υπάρχει μία, η οποία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ήταν αφιερωμένη στο θαύμα της Γέννησης του Χριστού. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ή αλλιώς Σιμωνόπετρα, το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιο Όρος, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και πανηγυρίζει την ημέρα των Χριστουγέννων. Η συγκεκριμένη Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα, στα μέσα του 14ου αιώνα και αρχικά ονομαζόταν «Νέα Βηθλεέμ» εξαιτίας του θαύματος με το αστέρι, που οδήγησε στη δημιουργία της.

Σιμωνόπετρα

Ιερά Μονή Σινά
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάζονται, όμως, τα Χριστούγεννα και στην Ιερά Μονή Σινά ή Ιερά Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα και η οποία είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. Η συγκεκριμένη Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο. Η Ιερά Μονή Σινά ιδρύθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ (527-565) και κτίστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Ο ναός της Μονής τιμάται στο όνομα της Θεοτόκου, στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στο όνομα της Αγίας Αικατερίνης. Αξίει να σημειωθεί ότι τα Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο εορτάζονται επίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως επίσης και στη μακρινή Ρωσία, όπου η Θεία Λειτουργία ξεκινά το απόγευμα και διαρκεί μέχρι το πρωί.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.