ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Με το παλαιό ημερολόγιο γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος, όπως και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τα Χριστούγεννα γιορτάζουν σήμερα στο Άγιο Όρος 7 Ιανουαρίου 2022, όπου προσλαμβάνει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού τιμάται η Γέννηση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Χριστούγεννα, όμως, είναι σήμερα και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, καθώς και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.

Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος είναι ο τόπος συνάντησης με το Θεό. Ένας τόπος Αγίων και ασκητών. Κάθε διαβάτης και προσκυνητής βιώνει μια νέα σχέση με τον Θεό.

Πραγματικό βίωμα αποτελεί η γέννηση του θείου βρέφους για τους αγιορείτες μοναχούς. Οι Αγιορείτες Πατέρες φιλοξενούν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο εντελώς δωρεάν.

Σέ όλες τις βυζαντινές Ιερές Μονές, τις Ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες, βέβαια, η τυπική τάξη διαφέρει.

Η ιδέα του στολισμένου δένδρου, τα ατελείωτα κεράσματα και τα δώρα δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος.

Η παραμονή των Χριστουγέννων στο Άγιον Όρος είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Χθες το βράδυ (6 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο) τελέστηκαν αγρυπνίες σε όλες τις Ιερές Μονές, Κελλιά και Σκήτες. Προηγήθηκε η τέλεση του Αγίου Ευχελαίου, ενώ ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος γιορτάζονται σε κατανυκτικό κλίμα με προσευχή, αγρυπνίες και με απόλυτη πνευματική προσέγγιση.

Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται η ουσία των Χριστουγέννων, κάθε τυπικό που ακολουθείται έχει ως πυρήνα το Χριστό, ενώ ακόμη και η φύση, στην πιο αγνή της μορφή, φαίνεται να συμμετέχει στις ακολουθίες των μοναχών.

Για τους επισκέπτες, που φιλοξενούνται στις Μονές την εορταστική αυτή περίοδο η εμπειρία είναι κάτι το πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πολιτεία που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Ωστόσο, ανάμεσα στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας υπάρχει μία, η οποία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ήταν αφιερωμένη στο θαύμα της Γέννησης του Χριστού. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ή αλλιώς Σιμωνόπετρα, το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και πανηγυρίζει την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η συγκεκριμένη Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα, στα μέσα του 14ου αιώνα και αρχικά ονομαζόταν «Νέα Βηθλεέμ» εξαιτίας του θαύματος με το αστέρι, που οδήγησε στη δημιουργία της.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο επίσης την αληθινή διήγηση από τα ασκητικά Καρούλια του Αγίου Όρους για την νύχτα των Χριστουγέννων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.