Μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης θα μας επηρεάζει το καιρικό σύστημα «Ελπίς», που έβαλε ξανά την Κύπρο στο «ψυγείο» φέρνοντας χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά.

Με αφορμή το καιρικό σκηνικό, ανατρέξαμε στο παρελθόν, και στις μέρες που είχαν αφήσει εποχή μετεωρολογικά χρονικά του τόπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1950 η Κύπρος είχε βιώσει ένα βαρύ χειμώνα.

Οι χιονοπτώσεις είχαν καλύψει ολόκληρο το νησί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με το ύψος του χιονιού να φτάνει στο ένα πόδι στη Λευκωσία, ενώ νιφάδες έπεσαν και στη Λάρνακα, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες αρχείου.

«Και εκεί που νόμιζες ότι η θερμοκρασία στη Λευκωσία αποκλείεται να πέσει περισσότερο! Η υπέροχη αυτή φωτογραφία της Αγίας Σοφίας πάρθηκε τον Φεβρουάριο 1950», αναφέρει σε ανάρτησή του το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, το 1968, τα χιόνια σκέπασαν πολλές περιοχές στη Λευκωσία. Σπίτια, αυτοκίνητα και χωράφια καλύπτονταν από νιφάδες χιονιού, σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο του ΡΙΚ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΧΙΟΝΙΑ – 1968 from Digital Herodotus on Vimeo.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, με βάση τα στοιχεία, το 2017 χιόνια είχαν φτάσει μέχρι και το Τσέρι, ενώ το 1997, το ύψος του χιονιού στη Λακατάμεια, είχε φτάσει τα 10 εκατοστά.

Τον χειμώνα του 1989, χιονόπτωση είχε σημειωθεί και στη Λάρνακα.

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού κατά τη διάρκεια ενός μήνα, καταγράφηκε στην πλατεία Τροόδους και έφτασε τα 248 εκατοστόμετρα το 1981.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, τα νέα εκατοστόμετρα χιονιού στην πλατεία Τροόδους, έφτασαν τα 189 εκατοστόμετρα.

Το μέγιστο ύψος χιονιού μέσα σε μια μέρα, καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1989 και ήταν 70 εκατοστόμετρα, στην πλατεία Τροόδους.

Όσον αφορά τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί βάσει στοιχείων, ήταν -12.3 βαθμοί στο Τρόοδος, τον Ιανουάριο του 2016.

Στον σταθμό του Τμήματος στην Αθαλάσσα, η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -2,3 βαθμοί κελσίου, τον Ιανουάριο του 2015.

Πηγές: ΡΙΚ – Οι φωτογραφίες είναι από τα αρχεία Μαρούλλας Δ. Λάμπρου , Κάκιας Ζιρίγκοβιτς και Νόρμας Αραβή – Λούης Περεντός – Αψίδα

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.