Ο 90χρονος Κώστας Γαβράς τιμήθηκε στην 75η διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λοκάρνο στην Ελβετία.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στα 60 χρόνια της πορείας του, στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο θα προβάλλει τις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες του Κώστα Γαβρά. Το ντεμπούτο του, The Rails of Crime (1965) που είναι μια κλασική ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα τρένο, στο στυλ των μυθιστορημάτων της Αγκάθα Κρίστι και των γαλλικών αστυνομικών ταινιών και το πολεμικό φιλμ «Un home de trop» (1967) που είναι η δεύτερη ταινία του.

Βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για την ταινία «Ο Αγνοούμενος», το 1983, ο Κώστας Γαβράς θεωρείται από τους πλέον γνωστούς κινηματογραφικές του ταινίες.

Έντονο στις ταινίες του είναι το πολιτικό χαρακτηριστικό, με τα στοιχεία του θρίλερ, όπως το «Ζ», που απέσπασε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1970. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, η ταινία πραγματεύεται τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η προβολή της μάλιστα συζητήθηκε πολύ, ενώ έγινε την περίοδο που στην Ελλάδα είχε εγκατασταθεί η Χούντα. Ο Γαβράς ήταν επίσης υποψήφιος και για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ο Κώστας Γαβράς γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όπως και ο πατέρας του, εντάχθηκε στην Αριστερά. Λόγω του πολιτικού κλίματος, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1952 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Με σπουδές στη Φιλολογία στη Σορβόνη και στη συνέχεια στη Σχολή Κινηματογράφου του Παρισιού (IDHEC). Ξεκίνησε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία ως βοηθός σκηνοθέτης, κοντά σε γνωστά ονόματα του γαλλικού κινηματογράφου. Το 1965 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία με τίτλο «Το τραίνο των δολοφόνων» («Compartiment tueurs»).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.