Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 χρόνια έως το 2050. Λόγος της παραπάνω αύξησης είναι η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

Η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης – δηλαδή η ηλικία στην οποία μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που εισήλθε στην αγορά εργασίας στα 22 μετά από πλήρη καριέρα χωρίς οποιαδήποτε μείωση στη σύνταξή του – αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια στη Δανία και την Εσθονία από το 2021 έως το 2050 και κατά 2,8 και 2,5 χρόνια στην Ελλάδα και την Ιταλία, αντίστοιχα», εξηγεί η έκθεση.

Την τρέχουσα στιγμή το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης είναι τα 62 χρόνια για κάποιον που εργάζεται από 22 ετών, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από τα 63 χρόνια το 2035 και να πλησιάσει τα 65 χρόνια το 2050.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η σύνδεση ένα προς ένα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010 και ισχύει από φέτος. Εν μέρει, χάρη στη σύνδεση αυτή, η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% του ΑΕΠ το 2070 σε σχέση με το 2019, όταν ανερχόταν στο 15,7% του ΑΕΠ, το οποίο ποσοστό «ρεκόρ» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι, οι αυστηρότεροι όροι συνταξιοδότησης συνέβαλαν στη βραδύτερη αύξηση των συνταξιούχων σε μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την Ελλάδα

Την τρέχουσα στιγμή στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν. 3863/2010) προβλέπει από το 2010, πως από 1/1/2021 ξεκινά η πρώτη διαδικασία αναπροσαρμογής των ορίων ηλικίας με σημείο αναφοράς τα 65 έτη και βάσει της μεταβολής στο προσδόκιμο ζωής τη δεκαετία 2010 – 2020. Η ίδια ρύθμιση αναφέρει πως από 1/1/2024 τα όρια ηλικίας ανακαθορίζονται ανά τριετία με βάσει πάντα το προσδόκιμο ζωής.

Το φετινό έτος παρόλα αυτά, δεν εκκίνησε η διαδικασία αναπροσαρμογών, πιθανότατα λόγω του ανώτατου ορίου ηλικίας, το οποίο πλέον έχει αυξηθεί στα 67 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της πλατφόρμας myOAEDlive, για πρώτη φορά, άνεργοι και επιχειρήσεις μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα
«Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος λειτουργίας της νέας πλατφόρμας “ψηφιακών ραντεβού” myOAEDlive για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών, μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 8.000 ραντεβού με πολίτες και επιχειρήσεις, που δήλωσαν πολύ υψηλά ποσοστά ικανοποίησης για τις υπηρεσίες της πλατφόρμας και την εξυπηρέτησή τους από τα στελέχη του Οργανισμού», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της πλατφόρμας myOAEDlive, για πρώτη φορά, άνεργοι και επιχειρήσεις μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα για υπηρεσίες μέσω τηλεδιάσκεψης (βιντεοκλήσης) με τους εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους ανέργων και εργοδοτών του ΟΑΕΔ, αποφεύγοντας την προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ).

Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2020, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ανέργους και επιχειρήσεις, ενώ, τον περασμένο Μάρτιο, εμπλουτίστηκε με επιπλέον υπηρεσίες, όπως η επικαιροποίηση στοιχείων του μητρώου εγγεγραμμένων ανέργων και η αναζήτηση θέσεων εργασίας ή εργαζομένων στον ΕΟΧ, μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου υπηρεσιών απασχόλησης και επαγγελματικής κινητικότητας EURES.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ανταπόκριση των πολιτών κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας ήταν εντυπωσιακή, καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 8.000 ραντεβού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το 67% των κρατήσεων αφορούσε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ανέργους, το 11% συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, το 21% επικαιροποίηση στοιχείων μητρώου ανέργων και το 1% υπηρεσίες του ευρωπαϊκού δικτύου υπηρεσιών απασχόλησης και επαγγελματικής κινητικότητας EURES.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.