BLACK FRIDAY 2025: Η Black Friday 2025 θα πέσει φέτος την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά τις τελικές πληρωμές των συντάξεων Δεκεμβρίου.
News: Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες παππούδες και γιαγιάδες στην Ελλάδα θα δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έτοιμοι να προσφέρουν στα εγγόνια τους δώρα τεχνολογίας, παιχνιδιών και ρούχων.
Η φετινή «γιορτή των εκπτώσεων» αναμένεται να κινηθεί σε ρυθμούς ρεκόρ, με τζίρο που –σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΛΠΕ– θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε τριήμερη βάση.
Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων πριν τη Black Friday
Ο e-ΕΦΚΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πληρωμές των συντάξεων Δεκεμβρίου 2025 θα ξεκινήσουν την Τρίτη 25 Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίουγια τους μισθωτούς συνταξιούχους του Δημοσίου και των τραπεζών.
• Τρίτη 25 Νοεμβρίου: Πληρωμές για συνταξιούχους ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και όσους αποχώρησαν μετά το 2017 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.
• Πέμπτη 27 Νοεμβρίου: Πληρωμές για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημοσίου, μαζί με τις επικουρικές του Δημοσίου.
Όπως κάθε μήνα, η καταβολή θα ξεκινήσει από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή 24 Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς και 26 Νοεμβρίου για τους μισθωτούς. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν τα χρήματα στα ΑΤΜ λίγες ώρες πριν από το Black Friday.
Συντάξεις και δώρα για τα εγγόνια: μια νέα ελληνική «παράδοση»
Πλέον, η Black Friday δεν αποτελεί μόνο εμπορικό φαινόμενο, αλλά οικογενειακό γεγονός. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες γίνονται οι «χορηγοί» της ημέρας, με τις συντάξεις τους να χρηματοδοτούν τις πρώτες αγορές των εγγονιών – από κινητά και ακουστικά μέχρι ρούχα και παιχνίδια.
«Κάθε Νοέμβριο τα παιδιά μάς ρωτούν πότε μπαίνουν οι συντάξεις», λέει χαρακτηριστικά συνταξιούχος της ΔΕΗ στο vimorthodoxias.gr, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομική ανάσα της σύνταξης συνδέεται πλέον με τις αγορές της Black Friday.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, πάνω από το 47% των συνταξιούχων δηλώνει ότι θα συμμετάσχει σε αγορές κατά τη Black Friday, είτε για να αγοράσει κάτι για το σπίτι, είτε για να προσφέρει «ένα δώρο στα παιδιά και τα εγγόνια».





































