H βασιλόπιτα θα έχει και φέτος την τιμητική της. Η παραδοσιακή πίτα του Αγίου Βασιλείου που κόβουμε μόλις μπει η νέα χρονιά.

Εκτός από το κλασσικό κέικ, η βασιλόπιτα-τσουρέκι είναι μια από τις αγαπημένες μας. Είναι αφράτη, πεντανόστιμη και ιδανική για κολατσιό μαζί με τον καφέ μας.

Υλικά συνταγής για βασιλόπιτα-τσουρέκι

1 κιλό αλεύρι σκληρό (για τσουρέκι) ή ανάμεικτο με αλεύρι γ.ο.χ.
300-350 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή (ή αντίστοιχη στέβια)
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι βανίλια με φυσικό ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα με ζάχαρη
6 αβγά
170 γρ βούτυρο αγελαδινό
200 γρ γιαούρτι (1 κούπα φρέσκο ή στραγγιστό) ή 200 ml γάλα
70 γρ φυσικό χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής για βασιλόπιτα-τσουρέκι

Κοσκινίζουμε 1 κιλό αλεύρι και βάζουμε μέσα όλα τα στερεά που αναγράφονται παραπάνω (ζάχαρη-μπέικιν-κακουλέ-μαχλέπι-βανίλια με πορτοκάλι-μαγιά-ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού). Ανακατεύουμε.

Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υγρά (αβγά-βούτυρο λιωμένο-χυμό φυσικό-) για λίγο να ενοποιηθούν. Αν δεν έχουμε μίξερ χτυπάμε με το χέρι.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα από το αλεύρι μας μέχρι να αρχίσει να δυσκολεύει. Συνεχίζουμε τότε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Παίρνουμε ένα ταψάκι-δαχτυλίδι (25-27 εκ.) και επειδή φουσκώνει πολύ αυτό το τσουρέκι θα μεγαλώσουμε σε ύψος τα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί που θα κολλήσουμε με χαρτοταινία στο πλάι.

Τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας και την απλώνουμε να πιάσει όλο τον πάτο του ταψιού.

Βάζουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες. Μια λύση είναι να ζεστάνουμε για λίγο το φούρνο στους 50 βαθμούς και τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το ταψάκι με μια ελαφριά πετσετούλα. Σε 2 ώρες έχει γίνει “τούμπανο”. Βγάζουμε από το φούρνο και το ακουμπάμε για λίγο κοντά σε ένα καλοριφέρ μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος. Αν έχετε σκοπό να βάλετε άχνη ή γλάσο από πάνω δε χρειάζεται να το αλείψετε. Αν όχι τότς αλείψτε ελαφρά με αραιωμένο κρόκο.

Ψήνουμεσε προθερμασμένο φούρνο στους 160 γι 50′ σε αέρα (ανάλογα το φούρνο). Δεν ανοίγουμε πριν περάσουν 30-35′. Αν έχει πάρει χρώμα μπορούμε να βάλουμε ένα αντικολλητικό χαρτί από πάνω για να μη μας αρπάξει. Αυτό μπορείτε να το κάνετε από την αρχή αν έχετε δυνατό φούρνο ή το έχετε αλείψει με κρόκο.

Βγάζουμε από τον φούρνο και κάνουμε έλεγχο αν ψήθηκε με ένα ξυλάκι. Όταν κρυώσει αφαιρούμε το δαχτυλίδι και και κρύβουμε από κάτω ένα κέρμα αφού το έχουμε καλύψει με αλουμινόχαρτο. Όταν είναι να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με άχνη ή κάνουμε σχέδια με κανέλα ή περιχύνουμε γλάσο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.