Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας ενθρονιζόταν και πάλι Προκαθήμενος, ύστερα από τα χρόνια της αθεϊστικής, κομμουνιστικής λαίλαπας, που στόχο είχε να ξεριζώσει από τους ανθρώπους κάθε αναφορά στον Θεό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, με σύνθημα το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως «Χριστός Ανέστη», ξεκινούσε ένα δύσκολο τότε εγχείρημα, αυτό της ανασύστασης της τοπικής Εκκλησίας, η οποία είχε υποστεί τεράστιο πλήγμα από το καθεστώς Χότζα. Τότε που για 23 ολόκληρα χρόνια οι άνθρωποι απαγορευόταν να… πιστέψουν στον Θεό, καταπνίγοντας μέσα τους την ανάγκη να προσευχηθούν και να μιλήσουν για τον Θεό. Η φτώχεια, η πείνα και ο φόβος είχαν δημιουργήσει απεγνωσμένες γενιές, ενώ όσοι είχαν γνωρίσει τον Θεό πάλευαν καθημερινά με τον πόθο τους να γονατίσουν και να Τον παρακαλέσουν να τους λυπηθεί.

Η Ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου τελέστηκε τότε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων. Εκείνη την ημέρα, εθνικιστικοί κύκλοι μάταια προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα εναντίον του, λόγω της ελληνικής του καταγωγής… Δεν πέτυχαν τίποτα, αφού το ποίμνιο εξ αρχής είδε την ελπίδα στο πρόσωπό του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.