Αρχάγγελος Γαβριήλ-σύναξη: Ο παμμέγιστος Γαβριήλ, ο ταξιάρχης και αρχάγγελος είναι μαζί με τον Μιχαήλ, οι κορυφαίοι των ασωμάτων δυνάμεων, λειτουργοί και υπουργοί των μυστηρίων του Θεού.

Για ποιά αιτία εορτάζουμε σήμερα σύναξη επ ονόματι του δεν μας είναι γνωστό. Ο άγιος Νικόδημος στον συναξαριστή του εικάζει ότι κάποια ευεργεσία θαυμαστή θα είχε επιτελέσει ο αρχάγγελος σε εκκλησία πιστών και εκείνοι εσυνάσοντο κατά την σημερινή ημέρα για να τον τιμήσουν με ύμνους και ευχαριστίες.

Στον αρχάγγελο Γαβριήλ χρεωστάμε πολλές ευεργεσίες και αποκαλύψεις του Θεού. Αυτός στάθηκε υπουργός των μυστηρίων και ευαγγελιστής αρχάγγελος στην εποχή της χάριτος, δηλαδή στην Καινή Διαθήκη.

Αυτός ευαγγελίστηκε στον προφήτη Ζαχαρία, στην Παναγία Θεοτόκο την ημέρα του ευαγγελισμού και πάλι σε Εκείνη και στις μυροφόρες γυναίκες την Ανάσταση, επί του λίθου του μνήματος καθήμενος, όπως λέει η Γραφή.

Η υμνολογία της Εκκλησίας μας τον ονομάζει παμμέγιστο, αξιύμνητο,πρωτάγγελο, ευαγγελιστή της χάρης, φως δεύτερον και του αναπέμπει ύμνους σαν και αυτόν:”Γαβριὴλ πρωτάγγελε τὸ σόν, κλέος περιβόητον, καὶ θαυμαστή σου ἡ δύναμις, ἡ χάρις ἔνθεος, ἡ μορφὴ ὡραία, τὸ εἶδος σου πύρινον, ἡ τάξις ὑψηλὴ καὶ ὑπέρτιμος, ἡ φαῦσις ἄϋλος· ἡ ῥοπὴ ἀμετακίνητος, πρὸς τὸ χεῖρον, τῇ νεύσει τοῦ κρείττονος.“.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο: Αρχάγγελος Γαβριήλ-σύναξη: μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 13 Ιουλίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.