Με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά συναντήθηκε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος. Εκτός από τον Επιφάνιο ο κ. Σχοινάς είχε συνάντηση με τα μέλη του Συμβουλίου Εκκλησιών της Ουκρανίας ενώ επισκέφθηκε και το μνημείο του Μπάμπιν Γιαρ στο Κίεβο.

Κατά τη συνάντησή τους ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησαν για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, για την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας καθώς και για την εμπειρία και τις προοπτικές της συνεργασίας των θρησκευτικών οργανώσεων με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Πέραν τούτου, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος διηγήθηκε στον σημαντικό καλεσμένο για την ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, την αλληλεπίδραση της με τις άλλες Τοπικές Εκκλησίες και ειδικά με την Ελλαδική Εκκλησία και το Άγιο Όρος, όπου οι Ουκρανοί προσκυνητές τυχαίνουν πάντα θερμής υποδοχής.

Με τη σειρά του ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε τον Μητροπολίτη σε περαιτέρω συνεργασία αναγνωρίζοντας ότι οι θρησκευτικές κοινότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού χώρου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γραφείο Τύπου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα ενώ ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τον κ. Σχοινά στα ελληνικά. Στη συνάντηση παρίστατο και ο Αρχιεπίσκοπο Τσερνίχιβ και Νίζνας Ευστράτιος.

Την ίδια ημέρα ο κ. Σχοινάς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανουκρανικής Συνέλευσης των Εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανίας.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ουκρανίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας τη σημασία της διατήρησης των πνευματικών ριζών της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες έθιξαν επίσης συγκεκριμένα ζητήματα παροχής βοήθειας σε όσους υποφέρουν από την ανομία στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Εκφράστηκε κοινή επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου, ως θεσμού της ουκρανικής κοινωνίας των πολιτών, και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.