Ένα επισκέψιμο- οικολογικό αγρόκτημα αναγεννητικής γεωργίας και διαχείρισης.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Τα τελευταία 7 χρόνια λειτουργεί στα Άνω Καλέσσα Ηρακλείου «Το Μικρό σχολείο της Γης», ένα επισκέψιμο – οικολογικό αγρόκτημα αναγεννητικής γεωργίας και διαχείρισης. Το σύνθημα των διαχειριστών του είναι «Η επιστήμη και τέχνη της καλλιέργειας της γης και του ανθρώπου!»

Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία του οικοκαλλιεργητή, σχεδιαστή αγροκτημάτων, εξασκητή “Κοινωνικής και θεραπευτικής”, αρθρογράφου, κ. Μιχάλη Μανιαδάκη, και της συζύγου του, αρχιτέκτονα (ΕΜΠ) και αρχιτέκτονα Τοπίου (Harvard University), κ. Μαρία Καπνιστού.

μικρό σχολείο της γης

Όπως εξηγούν στο Cretalive, «έχουμε ασχοληθεί με τη φυσική παιδαγωγική. Κατά την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε βιώσει ότι η ενασχόληση μας με την Καλλιέργεια της Γης είναι μια σημαντική, αρχή για να βρούμε τις χαμένες διασυνδέσεις και την επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον. Τα δώρα και τα οφέλη που αποκομίζουμε είναι πολλά, αλλά το πιο σημαντικό όλων είναι ότι ανακαλύπτουμε τον ίδιο μας τον εαυτό!»

Τα χρόνια στην Αθήνα…

Η αρχή έγινε από την Αθήνα. Οι ίδιοι περιγράφουν πως «μια φορά και έναν καιρό… ήμασταν παιδιά! Παιδιά που ζήσαμε στη φύση, απολαμβάνοντας το μεγαλείο της. Μεγαλώνοντας, αφού κάναμε μια μικρή διακοπή στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό για τις σπουδές μας. Το 2007 εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε μία “προχωρημένη” για την εποχή της εταιρεία “ Στην πόλη… περιβόλι”, όπου σχεδιάζαμε και κατασκευάζαμε Οικολογικούς Αστικούς λαχανόκηπους, αλλά και μαθαίναμε στους Αθηναίους πως να καλλιεργούν μόνοι τους, σε μπαλκόνια ταράτσες και μικρούς κήπους, μέσα στη καρδιά της πόλης! Ήταν ακριβώς πάνω στην οικονομική κρίση και έτσι παρείχαμε μία διέξοδο και ψυχαγωγική αλλά και ουσιαστική! Η δράση μας αυτή καταγράφηκε στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ1, “Οικολογικά Ημερολόγια”».

μικρό σχολείο της γης

“Το Μικρό σχολειό της Γης” μια μικρή “σπίθα” για Αναγέννηση της Γης

Το 2013 το ζευγάρι με τα τρία παιδιά μετακόμισε στο Ηράκλειο. «Εδώ θέλαμε να εξελίξουμε τη συμβολή μας στην προστασία του περιβάλλοντος και έτσι σε μια μικρή πατρική περιουσία στα Άνω Καλέσσα, έγινε η βάση μας, όπου μεταφέραμε τις αναζητήσεις, εμπειρίες και γνώσεις μας, για μια πιο συνολική προσέγγιση της συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου, με όραμα να δημιουργήσουμε ένα επισκέψιμο ζωντανό παράδειγμα παραγωγικού αγροκτήματος Αναγεννητικής Γεωργίας και οικολογικής διαχείρισης φυσικών πόρων και ‘αποβλήτων’. Αποτελεί την πιο αγνή Οικολογική γεωργία», εξηγούν.

Σημαντική παράμετρος είναι η επανάχρηση όλων των στοιχείων του αγροκτήματος, δηλαδή δε δημιουργούνται σκουπίδια (zero waste). Τίποτα δεν είναι άχρηστο!

Το 2015 άρχισαν σιγά σιγά με μικρά αλλά σταθερά βήματα να δημιουργούν “Το Μικρό σχολείο της Γης”.

μικρό σχολείο της γης

Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον δασόκηπο, ένα μικτό σύστημα 50 διαφορετικών ειδών καρποφόρων δένδρων, θάμνων, αναρριχόμενων, δασικών ειδών, βοτάνων, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή του δικτύου 3 μικρών λιμνών με ψάρια και υδρόβια φυτά, αλλά και τα μόνιμα παραλληλόγραμμα ανυψωμένα παρτέρια «χωρίς σκάψιμο», χωρίς καθόλου φάρμακα, τον κυκλικό λαχανόκηπο «Διάκυκλο», τη γειτονιά των μικρών οικόσιτων ζώων, Τον ‘κήπο των παιδιών’, ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με δενδρόσπιτο και άλλα παραμυθένια στοιχεία, για βιωματικό παιχνίδι και βιωματική εκμάθηση.

Στόχος: Περί της καλλιέργειας της Γης και … του ανθρώπου!

Το όραμά τους έχει ως εξής «προσπαθούμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε τη γη και τη φύση, ώστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη να εφαρμόζουμε την ορθή καλλιέργειά της. Και έτσι ‘το μικρό σχολείο της Γης’ ως τόπος αναζήτησης της ορθής πρακτικής οικολογικής γεωργίας και ως περιβάλλον βιωματικής προσέγγισης και εκπαίδευσης μικρών και μεγάλων, να γίνει κι ένας τόπος καλλιέργειας τόσο της γης όσο και του ανθρώπου.

Θέλουμε να εμπνεύσουμε ενήλικες και νέους να αξιοποιήσουν την οικογενειακή τους περιουσία με ένα διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας την Οικολογία και εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε οργανώνοντας νέα αγροκτήματα με το σύστημα μας του Αναγεννητικού σχεδιασμού!

Όσον αφορά στα παιδιά, θέλουμε να ‘φυτεύσουμε’ ένα ‘σποράκι’ προς την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, η οποία θα ‘ανθίσει’ στην ενήλικη ζωή τους.

Έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η κηπουρική “θεραπεύει”, διοργανώνουμε προγράμματα “Κοινωνικής και θεραπευτικής κηπουρικής”. Θέλοντας με απλά λόγια να σας εξηγήσουμε τι είναι αυτή η κηπουρική, λέμε ότι είναι μια ευκαιρία για να χαλαρώσουμε και να χαρούμε αλλά και να μάθουμε βασικές δεξιότητες ζωής, μέσα σε ένα μικρό “παράδεισο”!»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.