Στην Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιείται απαλλαγή από τους ανεπιθύμητους.

Ασκούν ποινική δίωξη εναντίον των Ιεραρχών της Εκκλησίας που διαφωνούν με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου σχετικά με την αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών. Οι πολιτικές διώξεις εξόργισαν τους απλούς πιστούς. Ποιο αποτέλεσμα όμως μπορεί να έχουν τα αντίποινα;
Ατέλειωτη δίκη
Η αντιπαράθεση μεταξύ των Εκκλησιών γίνεται όλο και πιο έντονη. Η δήλωση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Παγκόσμια Ορθοδοξία: πρωτείο και συνοδικότητα υπό το φως της ορθοδόξου διδασκαλίας» στη Μόσχα, προκάλεσε αναταραχή στην πατρίδα του.
Σταυρός στη Ρωσία. – Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Κόσμος
Λευκορωσία όπως… Ουκρανία; Ποιοι προσπαθούν να ελέγξουν την Ορθοδοξία
Χθες, 07:13
Οι Ορθόδοξοι Κύπριοι αναρωτιούνται: «Μήπως έχει δίκιο;» Ο Ιεράρχης της Εκκλησίας καταδίκασε την περσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου του νησιού να αναγνωρίσει την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, σε αντίθεση με τους κανόνες.
«Κάποιοι κατηγορούν το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Μόσχας, ότι πρόχειρα, βεβιασμένα και υπό το εκκλησιολογικό πρίσμα, διέκοψε τη Θεία Ευχαριστία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και, αργότερα, και με τις συνταχθείσες με αυτό Εκκλησίες της Ελλάδος και της Αλεξάνδρειας ή, τουλάχιστον, με όσους εκ των Επισκόπων αυτών δέχθηκαν και συλλειτούργησαν με κληρικούς των σχισματικών ομάδων της Ουκρανικής Εκκλησίας. […] Η απόφαση, επομένως, του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει τη Θεία Ευχαριστία με τις τρεις Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξάνδρειας και Ελλάδας αμέσως […] είναι ορθή και δικαιολογημένη» δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος είναι ένας από τους πιο δραστήριους εκπροσώπους της ομάδας που διαφωνεί μέσα στην Εκκλησία της Κύπρου. Και αυτή η ομάδα κληρικών δέχτηκε επίθεση.
Κι επιπλέον και από τις λαϊκές αρχές. Έτσι, εδώ και δυο μήνες διαρκεί το δικαστήριο κατά του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου, τον Αύγουστο, ξεκίνησε με μια διαμαρτυρία δεκάδων πιστών που ήταν βέβαιοι για τα πολιτικά κίνητρα της υπόθεσης και κατέληξε σε σκάνδαλο.
Ουκρανική αστυνομία – Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.09.2021
Κόσμος
Απόπειρα δολοφονίας στην Ουκρανία: Απορρίπτει τα περί “ρωσικού ίχνους” η Μόσχα–Η αντίδραση Ζελένσκι
22 Σεπτεμβρίου, 14:27
Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Νίκος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν επέτρεψαν καν στην υπεράσπιση να καταθέσει. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να επικοινωνεί με τους εισαγγελείς μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Η διαδικασία όμως ξεκίνησε από τις κυπριακές εφημερίδες. Μια εβδομάδα πριν την εντολή για έρευνα, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον Νεόφυτο τόσο για κατάφωρη παραβίαση των κανόνων καραντίνας όσο και για «κήρυγμα υπέρ του σκοταδισμού».
Υποτίθεται ότι ο μητροπολίτης δεν ευλόγησε τους πιστούς να εμβολιαστούν. «Μας σπρώχνει πίσω στον Μεσαίωνα» ανέφεραν τα πρωτοσέλιδα.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Ο μητροπολίτης πράγματι μίλησε για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, με διαφορετικό τρόπο: «Αυτό είναι ένα ιατρικό ζήτημα, όχι θρησκευτικό, οπότε ο καθένας παίρνει την απόφαση αφού συμβουλευτεί έναν γιατρό, όχι έναν ιερέα».
Αυτά τα λόγια του όμως δεν αναφέρθηκαν στη δίκη. Δεν τα ανέφεραν ούτε όλα τα ΜΜΕ. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπέρ των πιστών της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας και κατά των σχισματικών.
Χαιρετίσματα στους ανυπότακτους
Η υπόθεση του Ουκρανικού αυτοκέφαλου αποτελεί πρόβλημα για την Κύπρο. Κατά τη δημιουργία της σχισματικής Εκκλησίας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έκανε δηλώσεις ξεκάθαρα εναντίον της.
Μητροπολίτης Ιλαρίων – Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.07.2021
Κόσμος
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Αμαρτωλοί όσοι δεν εμβολιάζονται, θα ζητούν μετάνοια
5 Ιουλίου, 23:17
Δύο χρόνια αργότερα όμως, άλλαξε απότομα τη ρητορική του, αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση του Βαρθολομαίου και να τεθεί το ζήτημα προς ψήφιση στην Ιερά Σύνοδο.
Ύστερα από έντονες διαμάχες, η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου αναγνώρισε τους σχισματικούς, με τελικό αποτέλεσμα του ψηφίσματος 9-6, (1 λευκό). Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας που παρέμεναν πιστοί στη θέση τους κατά της αυτοκεφαλίας σήμερα έχουν προβλήματα με τα δικαστήρια με τη δικαιολογία του κορονοϊού.
Επισημαίνεται ότι τα απαγορευτικά μέτρα που προκάλεσαν τα παράπονα παραβίασαν λίγο πολύ σχεδόν όλες οι ενορίες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της δημοκρατίας έδωσε εξηγήσεις στους μητροπολίτες τον Ιούνιο.
Έπειτα από εκείνη τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε ότι υπάρχουν «προβλήματα με την πειθαρχία στην Εκκλησία». Όχι, όμως λόγω μάσκας και εμβολίων, αλλά λόγω της Ουκρανίας.
«Εάν δεν σέβονται την Ιερά Σύνοδο, τις αποφάσεις της, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι αυστηρή μαζί τους. Έχω τρόπους να τους βάλω στη θέση τους» δήλωσε σχετικά με τους απείθαρχους Ιεράρχες.
Πρόκειται για τους τέσσερις Ιεράρχες της Εκκλησίας Κύπρου, τους μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο, Κύκκου Νικηφόρο, Ταμασού Ησαΐα, καθώς και τον επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο και Μόρφου Νεόφυτο, οι οποίοι χαρακτηρίζουν άκυρη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος όμως δήλωσε ξεκάθαρα ότι «δεν πρόκειται να γίνουν άλλες συζητήσεις για την Ουκρανία».
Και άρχισε η πίεση. Οι Ιεράρχες κατηγορούνται για «κατάφωρη παραβίαση κανόνων υγιεινής». Για παράδειγμα, σε μία από τις λειτουργίες του Μητροπολίτη Νικηφόρου, από σχεδόν εκατό πιστούς, περίπου δέκα ήταν χωρίς μάσκες, γεγονός που έγινε η αιτία για την υπόθεση εναντίον του ιερέα.
Το μήνυμα του Φαναριού
Δεν έμεινε όμως πίσω και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας. Έναν χρόνο πριν την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τους Ουκρανούς σχισματικούς, τάχθηκε στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ακολούθησε το ίδιο σχέδιο: η απόφαση πάρθηκε από την Ιερά Σύνοδο.
Και με τις ίδιες ακριβώς συνέπειες: κάποιοι Αρχιερείς αντιτάχθηκαν. Ακόμη το 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως υποσχέθηκε δημόσια ότι θα «λογικεύσει» τους ανυπάκουους.
Σταυρός στη Ρωσία. – Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2021
Κόσμος
Λευκορωσία όπως… Ουκρανία; Ποιοι προσπαθούν να ελέγξουν την Ορθοδοξία
Χθες, 07:13
Ειδικότερα αφορά τους Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμά. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το εκκλησιαστικό δικαστήριο άνοιξε τον «φάκελο» εναντίον τους επειδή αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τους πιστούς.
Ο επικεφαλής του δικαστηρίου ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος ο πιο διάσημος υποστηρικτής των Ουκρανών σχισματικών.
Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν συνδέσει εντελώς τη δίκη με το ζήτημα της αυτοκεφαλίας. Οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων ήλπιζαν ότι αυτό θα επιβραδύνει την υπόθεση.
Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα εξελίχτηκαν αλλιώς: στα τέλη του Αυγούστου, ο φάκελος της εσωτερικής εκκλησιαστικής υπόθεσης μεταφέρθηκε σε λαϊκό δικαστήριο.
«Η υπόθεση, βέβαια, είναι πρωτοφανής. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια περίπτωση, να πραγματοποιείται κάποια εκκλησιαστική δίκη για λόγους υγείας. Εναντίον του μητροπολίτη. Στην Ελλάδα τους Ιεράρχες τέτοιου επιπέδου τους σέβονται όλοι» επισήμαινε ο πολιτικός επιστήμονας Αρκάντι Μάλερ.
Και καταδιώκουν μόνο τους αντιπάλους της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Αρκάντι Μάλερ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσπαθεί να καταπολεμήσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχετικά με την επιρροή της στον ορθόδοξο κόσμο.
Δεν προσπαθεί μόνο να δελεάζει τις Εκκλησίες που έχουν πάρει ουδέτερη θέση για το ουκρανικό ζήτημα στο πλευρό του, αλλά τιμωρεί εκείνους που διαφωνούν.
Και όλα αυτά λόγω της επιθυμίας του να γίνει ο Προκαθήμενος όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που είναι αντίθετο με όλους τους κανόνες.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.09.2021
Κόσμος
Ο Ερντογάν αναμένει η Ρωσία να αλλάξει προσέγγιση προς τη Συρία
14:38
Ως επιβεβαίωση, τον Σεπτέμβριο βγήκε η απόφαση του Φαναριού σχετικά με τους πιστούς που δεν αναγνώρισαν τη «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας που αναφέρει ότι «οι Εκκλησίες που δεν συμφωνούν με την Κωνσταντινούπολη παραβιάζουν τους θεσμούς».
«Μέχρι στιγμής όμως μπορεί να ασκήσει επιρροή πραγματικά μόνο στις ελληνόφωνες Εκκλησίες, συγκεκριμένα, της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως παρατηρούμε στο παράδειγμα της δίωξης των Ιεραρχών» τονίζει ο Μάλερ.
Ωστόσο, οι συζητήσεις για το ουκρανικό ζήτημα δεν σταμάτησαν στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρά την πίεση. Δηλαδή οι Εκκλησίες που αναγνώρισαν τους Ουκρανούς σχισματικούς τελικά αντιμετωπίζουν εσωτερικές διαμάχες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.