Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει, εξαιρέτως βέβαια, την Κυρίαν Θεοτόκον, την Αγία Πρωτομάρτυρα και Ισαπόστολο Θέκλα, αλλά και αυτόν τον Γίγαντα της Ορθοδοξίας, τον Όσιο και Θεοφόρο Πατέρα ημών, τον Σιλουανό τον Αθωνίτη, στο εκκλησάκι του οποίου βρισκόμαστε.

Η φιλαγιότης του μακαριστού αγίου προκατόχου μας, του αγίου Γέροντος Κυρίλλου και αξίου διαδόχου του Αγίου Ιακώβου αλλά και η ευσέβεια Ορθοδόξων Χριστιανών προσκυνητών , έκαναν ώστε να ανεγερθεί αυτός ο Ναός.
Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, την ευκαιρία να παρακαλέσομε αυτόν τον Θεοφόρο Πατέρα, τον Άγιο Σιλουανό, ο οποίος υπήρξε άνθρωπος μετανοίας, επέδειξε έμπρακτον μετάνοια δια τον πρότερον βίον του και αφοσιώθηκε πλήρως εις τη Μοναχική Πολιτεία , επί 40 και πλέον έτη , στο Άγιον Όρος, στη Μονή Παντελεήμονος του Ρωσικού.
Και τι δεν πέρασε…
Ό,τι περνάει ένας καλός Χριστιανός…
Τί θλίψεις και δοκιμασίες,
τί συκοφαντίες,
τί αδικίες,
τί πειρασμούς,
τί πολέμους,
τί πτώσεις…
Μέχρι τον Άδη έφτασε..
Όμως δεν απελπίστηκε , γιατί άκουσε τη Φωνή του Κυρίου, πρεσβευούσης της Κυρίας Θεοτόκου , στην οποίαν απευθύνθηκε ο Άγιος Σιλουανός και του είπε, η Ουράνια Φωνή:
ΕΧΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΔΗ
ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ!
Τα χάλια που έχομε πολλές φορές όλοι μας, για τον Άδη και κάτω απ’ τον Άδη, αν υπάρχει, είμαστε.
Κι έτσι, πρέπει να έχομε επίγνωση και αυτογνωσία ενώπιον της καθαρότητος του Θεού, πόσο μάλλον όταν εμείς πταίομεν.. Κάτω απ’ τον Άδη είμαστε, εκεί πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε.
Αλλ’ όμως μας προτρέπει ο Θεός να μην απελπιζόμεθα. Η απελπισία είναι του διαβόλου. Πόσους αδελφούς μας τους έφτασε στην απελπισία και μετά την απελπισία στην αυτοχειρία, στην αυτοκτονία.
Και ο Άγιος Παΐσιος έλεγε ότι και το πιο δύσκολο, το πιο βαρύ αμάρτημα, όταν μετανοήσομε συγχωρείται.
Η αυτοκτονία δεν συγχωρείται.
Οι πάντες βέβαια είμαστε στα χέρια του Πανοικτίρμονος Θεού.
«Έχε, λοιπόν, το νου σου στον Άδη»,
Ισχύει για όλους μας και να μην απελπιζόμεθα, να ελπίζομε στο Έλεος και τη Χάρη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού , ο Οποίος για μας έγινε άνθρωπος, για μας ταπεινώθηκε, για μας εξευτελίστηκε, για μας έφτασε στην εσχάτη ταπείνωση, σταυρώθηκε και έχυσε το αίμα Του για να ξεπλύνει τις αμαρτίες όλων μας.
Από μας περιμένει
το ΗΜΑΡΤΟΝ,
ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ,
ΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ,
ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.
Άνθρωποι είμαστε, στον Κόσμο οικούντες και σάρκα φορούντες και όλοι μας, μικροί, μεγάλοι, άνδρες ή γυναίκες, το θέλομε ή δεν το θέλομε, πολλές φορές πέφτομε.
Έχε όμως το νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι, σήκω, εξομολογήσου την αμαρτία σου, να σου την συγχωρήσει ο Θεός δια μέσου του καλού Πνευματικού και συνέχισε τον αγώνα.
Κι εμείς συνεχίζομε να παρακαλούμε τον Άγιο Σιλουανό και να του λέμε:
-Κάνε και σε μας να υλοποιηθεί το περιεχόμενο της προσευχής σου..
Προσευχόταν στο Θεό να γνωρίσουν όλα τα έθνη, όλος ο κόσμος, διαμέσου του Αγίου Πνεύματος, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, τον Θεό.
Να το κάνει και σε μας αυτό, να Τον γνωρίσομε, να Τον ζήσομε, να Τον βιώσομε μέσα μας, να έχομε Θείες εμπειρίες, όχι απλώς να λέμε «Πιστεύω εις ένα Θεόν», να λέμε το Σύμβολο της Πίστεως, αλλά, με συγχωρείτε, να μην το λέμε μόνο λεκτικά, με τα χείλη μας, και η καρδία μας να απέχει πόρρω αυτών που λέμε, αλλά εμείς, με την προσπάθειά μας, με τη μετάνοιά μας, με τη ζωή μας, κι Εκείνος με τη Χάρη Του να μας βοηθήσει να Τον γνωρίσομε.
Και μετέχοντες στα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας, στο Μυστήριο της Μετανοίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως που παίρνομε την άφεση, εξαιρέτως στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να λαμβάνομε μέσα μας το Θεό και να Τον έχομε Κατοικούντα και Μένοντα.
Κι όταν θα ‘ρθει η ώρα, που για όλους είναι αναπόφευκτο, η ώρα της αναχωρήσεώς μας από τούτη τη γη, τότε, κατά το δυνατόν, η Χάρις του Θεού να μας έχει όλους έτοιμους ώστε η Αγάπη Του να μας παραλάβει και να μας κατατάξει κάπου στο Φως της Ζωής, το οποίο το ευχόμεθα σε όλους σας.Αμήν!》
ΓΕΡΩΝ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
24/9/2021 , Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ,
Εξωκκλήσι Οσίου Σιλουανού

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.