Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Πανελληνίας Ένωσης Θεολόγων Παναγιώτη Τσαγκάρη: Ο κ. Τσαγκάρης αναφέρθηκε σε «πολιτικά και κοινωνικά ιδεολογικά ρεύματα» τα οποία «δεν αφήνουν ανέγγιχτους τους εκκλησιαστικούς και θεολογικούς χώρους και κυρίως το μάθημα των Θρησκευτικών».

Στόχος τους είναι να επιβάλλουν ένα «ανοιχτό, πολυπολιτισμικό μάθημα Θρησκευτικών» , λόγω των ανεμπόδιστα συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών.

«Στην πραγματικότητα, όμως τι θα πετύχουν, αν ποτέ ευοδωθούν τα σχέδιά τους; Απλά και καθαρά: Να μην διδάσκεται ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα στα σχολεία της Ελλάδας» καταλήγει, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι μουσουλμάνοι μαθητές που θα έχουν κατακλύσει τα σχολεία της χώρας μας θα αποτελούν πλειοψηφία στον μαθητικό πληθυσμό και «θα ζητήσουν και δικαίως θα λάβουν, να διδάσκονται ακέραιη και ανόθευτη την πίστη τους, το Ισλάμ».

Την ίδια ώρα στην Τουρκία

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί τελευταία για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Τουρκία.

Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση σχετικής έκθεσης του υπουργείου Παιδείας με την επωνυμία ABIDE, στην οποία καταγράφονται οι επιδόσεις των μαθητών. Σύμφωνα με την έκθεση οι μαθητές παρουσιάζουν αδυναμίες κυρίως στα μαθηματικά και τη γλώσσα.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και εκπαιδευτικοί κατηγορούν τα θρησκευτικά σχολεία για αυτή την κατάσταση στην παιδεία. Στα θρησκευτικά σχολεία δίνεται βαρύτητα στο Κοράνι και στη διδασκαλία του Μωάμεθ. Αρχικά στα σχολεία αυτά φοιτούσαν όλοι όσοι ήθελαν να γίνουν ιμάμηδες ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στο άνοιγμα και την ενίσχυση των σχολείων αυτών.

Κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν, επίσης απόφοιτο σχολείου Ιμάμ Χατίπ, ο αριθμός των σχολείων εκτοξεύτηκε από τα 450 όταν εκείνος ανέβηκε στην εξουσία σε 5.000 σχολεία σήμερα.

Πάνω από 790 καινούρια σχολεία «Ιμάμ Χατίπ» άνοιξαν πέρυσι στην Τουρκία, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτούν 1,3 εκατομμύρια μαθητές.

Μαζί με τα 798 σχολεία «Ιμάμ Χατίπ» κατά το σχολικό έτος 2018-2019, η Τουρκία έχει σήμερα 5.138 θρησκευτικά σχολεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα T24.

Το 2018, ο Ερντογάν αύξησε τον προϋπολογισμό για τη θρησκευτική εκπαίδευση κατά 68%, στα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Παιδείας προτείνει αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό ύψους 5.1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2022, σύμφωνα με την T24.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει υπάρξει κάθετος αναφορικά με τον στόχο του να δημιουργήσει μία ευσεβή γενιά, η οποία θα οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας.

Επί προεδρίας του έχουν αναγερθεί 17.000 τεμένη που εξαπλώνονται πλέον και σε άλλες χώρες από τη Μόσχα μέχρι το Άμστερνταμ. Το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια βρίσκεται στα Τίρανα και είναι τουρκικό ενώ το μεγαλύτερο στη Δυτική Αφρική χτίστηκε στην Ακκρα και χτίστηκε μετά από απόφαση του ίδιου του Ερντογάν.

Το ποσοστό των Χριστιανών στην Τουρκία μειώθηκε από περίπου 25% το 1914 σε λιγότερο από 0,5% σήμερα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.