ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ: Την Εθνική ημέρα της Σρι Λάνκα τιμά σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 η google με doodle. Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα (SRI LANKA) είναι νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας με έκταση 65.610 τ.χλμ. και πληθυσμό 21.670.000 κατοίκων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Ήταν γνωστή ως Κεϋλάνη έως το 1972, ενώ από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους χαρτογράφους αναφερόταν ως Ταπροβάνη.

Η Σρι Λάνκα έχει διοικητική πρωτεύουσα τo Κότε (Σρι Τζαγιαγουαρντενεπούρα Κότε), όμως μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα είναι το Κολόμπο.

Η επίσημη γλώσσα στη Σρι Λάνκα είναι η σιναλεζική ενώ ομιλούνται επίσης η ταμίλ και η αγγλική.

Οι κάτοικοι του νησιού Σρι Λάνκα στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (70,2%), ινδουιστές (12,6%), μουσουλμάνοι (9,7%) και χριστιανοί (7,4%) ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο Ορθόδοξο στοιχείο που αναπτύσσεται.

Το ποσοστό αναλφαβητισμού μεταξύ των κατοίκων είναι λιγότερο από 8%.

Η Σρι Λάνκα έχει το ψηλότερο ποσοστό εγγράμματων (92,6%) ανάμεσα στις χώρες της μεσημβρινής Ασίας (2015).

Η Κεΰλάνη ή, όπως ονομάστηκε αργότερα, Sri Lanka (Ευλογημένο Νησί), αποτελεί την πρώτη χώρα που εξέλεξε γυναίκα πρωθυπουργό το 1960, την Σιρίμαβο Μπανταρανάικε, η οποία έκανε διάφορες σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις, στήριξε τις γυναίκες, εισήγαγε την χώρα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, αλλά, κυρίως, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της άλλαξε το όνομα της χώρας και θέσπισε νέο Σύνταγμα.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα φέρει το όνομά της.

Η Σρι Λάνκα από το 1983 ως το 2009 η χώρα ταλανιζόταν από βία καθώς η μειονότητα των Ταμίλ διεκδικούσε την ανεξαρτησία της.

Οι δυνάμεις του στρατού συγκρούονταν με την ένοπλη ομάδα ανταρτών που αποκαλείται Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (αγγλικά: Liberation Tigers of Tamil Eelam – LTTE).

Το 2002 οι αντάρτες και η κυβέρνηση υπέγραψαν εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Νορβηγίας. Οι εχθροπραξίες όμως εντάθηκαν και πάλι το 2006.

Η google τιμά την εθνική ημέρα της Σρι Λάνκα σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2019.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.