Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ηθοποιούς αλλά όλη την ελληνική κοινωνία να μπορέσει να βρει τη δύναμη και να βροντοφωνάξει αυτά τα κακώς κείμενα στην εξουσία που έχουν κάποιοι άνθρωποι πάνω στη δουλειά έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Συνέντευξη στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE παραχώρησε το πρόσωπο – σύμβολο της χρονιάς, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ, κύριος Σπύρος Μπιμπίλας. Ο άνθρωπος που στήριξε όσο κανείς τόσες φωνές θυμάτων και τους έδωσε το κουράγιο να μιλήσουν και να εξομολογηθούν το πρόβλημά τους. Μπορεί να συμφωνούμε σε πολλά με τον Σπύρο Μπιμπίλα στην οπτική του για την πίστη και τη θρησκεία, όμως η συμβολή του στη σύγχρονη ελληνική νέα πραγματικότητα είναι μεγάλη και σημαντική. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Ανδρέας Καραγιάννης.

1) Είστε ο Πρωτεργάτης , το σύμβολο του δικαίου κινήματος me Too στην Ελλάδα. Πιστευετε έχουν γίνει βήματα προόδου ως προς τη θωράκιση των σύγχρονων πολιτών σε φαινόμενα βίας;

Δεν αισθάνομαι ο Πρωτεργάτης, όλο αυτό ξεκίνησε από τη δήλωση της Σοφίας Μπεκατώρου που κατήγγειλε αυτό που της είχε συμβεί, ακολούθως άρχισαν οι ηθοποιοί να λένε τα όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια της εργασίας τους και το δικό μας Σωματείο το ΣΕΗ βοήθησε πάρα πολύ στο να ανοίξει το πειθαρχικό συμβούλιο που προβλεπόταν στο καταστατικό που έχουμε και έτσι μπόρεσαν οι ηθοποιοί να καταγγείλουν , αυτοί που τόλμησαν να τα πουν γιατί από την εμπειρία που έχω είναι πως πολλά άλλα δεν έχουν ακουστεί ακόμη.

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ηθοποιούς αλλά όλη την ελληνική κοινωνία να μπορέσει να βρει τη δύναμη και να βροντοφωνάξει αυτά τα κακώς κείμενα στην εξουσία που έχουν κάποιοι άνθρωποι πάνω στη δουλειά έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Ούτε να δίνει δικαίωμα σε κάποιους να εκμεταλλεύονται τη θέση που έχουν και να ασκούν τέτοιου είδους εξουσία επάνω σε άλλους ανθρώπους που είναι ανυπεράσπιστοι.

2) Πρόσφατα ανέκυψε το ζήτημα της καμπάνιας υπέρ της ισότητας στο γάμο και είχαμε αντιδράσεις από ιερείς. Πως βλέπετε γενικά τη στάση της εκκλησίας στα κοινωνικά αυτά θέματα και τι θεωρείτε πως θα χρειαζόταν βελτίωση;

Εγώ είμαι δηλωμένα άθρησκος άνθρωπος, δεν με ενδιαφέρει ποτέ τι λέει η Εκκλησία, διότι θεωρώ πως η Εκκλησία θα έπρεπε να έχει χωριστεί από το Κράτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάτι που δεν έχει τολμήσει καμία κυβέρνηση να το κάνει έως τώρα και είναι απορίας άξιον αφού πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς και το είχε στα πρωταρχικά της σχέδια δεν το τόλμησε, αυτό δείχνει πόσο ισχυρή είναι η Εκκλησία στην Ελλάδα. Εγώ δεν λέω ότι δεν έχει δράση επί καλού όταν έπρεπε. Σημαντικός ο ρόλος της στην Επανάσταση την Ελληνική και πόσο βοήθησε το Έθνος μας όταν έπρεπε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν αλλάξει τα πράγματα, οι θρησκείες δεν μπορεί να παίζουν ρόλο πάνω στην πολιτική κατάσταση μιας χώρας και καλά θα κάνουν να σταματήσουν να προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους σε όλο τον πληθυσμό γιατί όλος ο πληθυσμός δεν συμφωνεί με το σκεπτικό της Εκκλησίας.

Επειδή ζούμε σε προηγμένες κοινωνίας που έχουν αποβάλει τα κόμπλεξ, που όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι δεν μπορεί να κατηγορεί ένα μέρος, ας πούμε η Εκκλησία που είναι ένα τμήμα του Ελληνικού λαού, ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ίσα δικαιώματα με άλλους. Κάποιοι έχουν γεννηθεί να τους ελκύει το ίδιο φύλο και όχι το άλλο, κάτι που προέρχεται από την ίδια τη φύση, δεν μπορείς αυτούς τους ανθρώπους να τους θεωρείς σκουπίδια. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, δεν λέω πως είναι η σωστή, θα ήθελα να είμαστε ίσοι πολίτες και να αντιμετωπιζόμαστε το ίδιο από το Κράτος και το Κράτος να μην έχει καμία σχέση με τις θρησκείες, να υπάρχουν θρησκείες αλλά να μην παίζουν ρόλο στο πως θα εξασκεί η πολιτική ηγεσία τους Νόμους της.

3) Ποιες Πιστευετε είναι οι παθογένειες και τι χρειάζεται να κάνει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ για να αφουγκραστεί περισσότερο τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου εν ετει 2022;

Η Εκκλησία θα πρέπει να ασχοληθεί με τα θρησκευτικά αισθήματα του λαού , δεν μπορεί να επιβάλει σε όλο τον πληθυσμό που μπορεί να είναι από άλλους πολιτισμούς από άλλες χώρες από άλλες θρησκείες την άποψή της ειδικά στον Ελληνικό λαό ο οποίος δεν συμφωνεί στο σύνολό του με αυτά που λέει αυτή η θρησκεία.

Εγώ είμαι αρχαιολάτρης θεωρώ πως η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι η πραγματική, η χριστιανική θρησκεία είναι μια ξένη που ήρθε εδώ και απέβαλε την ελληνική θρησκεία επομένως γιατί να τη σέβομαι περισσότερο; Είναι τόσες οι θρησκείες και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι θεωρούν πως αυτή η θρησκεία είναι η καλυτερη και η σωστότερη. Αυτή νομίζω πως είναι η παθογένεια στην Εκκλησία.

4) Έχετε κάνει εκπληκτικό έργο ως Πρόεδρος του ΣΕΗ. Σε τι μπορεί η Πολιτεία περαιτέρω να βοηθήσει για να θωρακιστούν τα δικαιώματα των ηθοποιών;

Τα δικαιώματα των ηθοποιών έχουν καταστρατηγηθεί πάρα πολύ και πριν τα μνημόνια αλλά κυρίως με τα μνημόνια. Οι ηθοποιοί δουλεύουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς πείνας, χωρίς να τους βάζουν ένσημα παράνομα και ζουν μια πλήρη απαξίωση επομένως αυτό που έχουμε σαν μέλημα είναι να επανακαθορισθεί ο ρόλος μας και η σημασία που παίζουμε στην κοινωνία γιατί το θέατρο είναι παιδαγωγός και δεύτερον να πιέσουμε την πολιτεία να μπορέσει να επιβάλει πια τις συλλογικές συμβάσεις που χωρίς αυτές δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα επάγγελμα.

Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει μην ξέροντας ποιο είναι το κατώτατο όριο της δουλειάς του, και κανείς δεν πρέπει να δουλεύει χωρίς να προσλαμβάνεται από την πρώτη μέρα εργασίας του που είναι οι πρόβες στο ΙΚΑ. Το Κράτος χάνει πρώτα από όλα , χάνει και ο εργαζόμενος αλλά χάνει και το κράτος σημαντικά έσοδα επ ωφελεία κάποιων παραγωγών, άρα το Κράτος πρέπει να δώσει τεράστια σημασία στο πως θα διασφαλισθεί η εργασία των ηθοποιών και όλων των καλλιτεχνών.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.