∆ικαιούχοι συνδεδεµένης ενίσχυσης στα τεύτλα είναι όσοι έχουν συνάψει σύµβαση παράδοσης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα µέχρι 19.07.2021, έχουν χρησιµοποιήσει πιστοποιηµένο σπόρο σποράς, τουλάχιστον 1Unit/εκτάριο και έχουν παραδώσει το προϊόν σε µεταποιητική µονάδα το αργότερο µέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Αυτό ορίζει η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που παρέχει οδηγίες σχετικά µε τη διεξαγωγή διοικητικών ελέγχων για την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων συνδεδεµένης ενίσχυσης τεύτλων για το 2021.

Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωµένες από τον ΕΛΓΑ και εξατοµικευµένες ζηµιές ανά δικαιούχο, οι ποσότητες αυτές θα προσµετρούνται στην συνολική επιλέξιµη ποσότητα.

Να σηµειωθεί ότι ο διοικητικός έλεγχος για την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων 2021 θα γίνει στο 100% των αιτήσεων της συνδεδεµένης ενίσχυσης και θα αποτυπώνεται από τον ελεγκτή στο αντίστοιχο έντυπο διοικητικού ελέγχου.

Μένουν τουλάχιστον 70 εκατ. από τον παγετό της άνοιξης

Μετά την τελευταία πληρωμή ύψους 46,2 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις του παγετού της περασμένης άνοιξης και την έντονη αντίδραση των παραγωγών για «εκπτωτικά» πορίσματα,

ως την εξόφληση φαίνεται πως υπολείπονται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια που δεν έχει γίνει γνωστό είναι το αν το ποσό αυτό θα καλυφθεί στην επόμενη πίστωση της 23ης Δεκεμβρίου

που έχει ανακοινωθεί αρμοδίως από τον ΕΛΓΑ. Οι πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι για την ώρα «διαθέσιμα» στα ταμεία του φορέα, κάτι που δεν επιτρέπει προβλέψεις ή και δεσμεύσεις από τους αρμόδιους του ΕΛΓΑ για το πότε θα κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες, μετά και τη μία παράταση που έχει ήδη δοθεί.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι οι τελευταίες πιστώσεις αφορούσαν τόσο προκαταβολές 40% που είχαν εξαγγελθεί στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και εξοφλήσεις σε περιπτώσεις παραγωγών όπου τα πορίσματα έχουν αναρτηθεί,

με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει εξόφληση ή μερική αποπληρωμή των εισφορών μέσω της εκχώρησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Μεγάλο το µπέρδεµα και µε το Κτηµατολόγιο. Περίπου 30.000 αγρότες που εµπλέκονται µε αµφισβητούµενες από το δηµόσιο ιδιοκτησίες στο πλαίσιο διαµόρφωσης του Κτηµατολογίου βρίσκονται ξαφνικά αντιµέτωποι µε µηδενισµό των εκτάσεων και ποινές για τις δηλώσεις που έκαναν το 2021, σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μια υπόθεση που θορύβησε όλους τους εµπλεκόµενους και έφερε λίγες µέρες µετά και ύστερα από «παρατηρήσεις» των αρµοδίων του Ελληνικού Κτηµατολογίου, νέα διορθωτική εγκύκλιο του Οργανισµού Πληρωµών σε µια προσπάθεια να εξοµαλυνθεί η κατάσταση και να µην µείνουν απλήρωτοι όλοι οι αγρότες των οποίων τα αγροτεµάχια «συµπίπτουν» µε αυτά που διεκδικεί το δηµόσιο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.