ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ( Για τους κεκοιμημένους μας ). Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνα της η εκκλησία μας έχει καθορίσει το κάθε Σάββατο να είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους. Επίσης σε ετήσια βάση η εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της.

Ονομάζονται δε ψυχοσάββατα. Το ένα είναι πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Η εκκλησία τελεί μνημόσυνο για όλους τους κοιμηθέντες. Αυτό καθιερώθηκε από τους θεοφόρους πατέρες από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια για όσους δεν έτυχαν των νενομισμένων ψαλμωδιών και μνημοσύνων υπό της εκκλησίας.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας. Εκείνη τη φοβερή ημέρα όλοι θα σταθούμε στο θρόνο του μεγάλου Κριτού.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ

Για το λόγο αυτό με το μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και την μακροθυμία του, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει στην Επουράνια Βασιλεία Του.
Το κοιμητήριο του χωριού

Είναι αλήθεια ότι το κοιμητήριο του Φρενάρους αποτελεί στολίδι για την κοινότητα μας. Οι άνθρωποι αγαπάνε να το επισκέπτονται κάθε μέρα, πολλές φορές πρωί και απόγευμα προσκομίζοντας λάδι και θυμίαμα καθώς και λουλούδια για τους αγαπημένους τους. Είναι ομολογουμένως ένα εξαιρετικά καθαρό και συγυρισμένο κοιμητήρι που σε αυτό συμβάλουν οι συγγενείς των κεκοιμημένων και αναμφίβολα το κοινοτικό μας συμβούλιο.

Σε ένα κοιμητήρι μπορεί κανείς να «διαβάσει» την ιστορία του χωριού και των ανθρώπων του. Στο παλαιό κοιμητήριο δεσπόζει ο τάφος του ήρωα αγωνιστή της κοινότητας μας, Φώτη Πίττα που αγωνίστηκε μαζί με άλλους για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, και στο νέο δεσπόζουν οι τάφοι των νεαρών παιδιών που πολέμησαν ενάντια στον τούρκο εισβολέα το 1974. Επίσης στο νέο κοιμητήριο είναι θαμμένα, όσων ιερέων έχουν βρεθεί τα λείψανά τους στην αυλή της παλαιάς εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Η παρουσία μας στη θεία λειτουργία είναι πολύ σημαντική. Είναι μια προσφορά και ένα είδος ελεημοσύνης που μπορούμε εμείς οι ζώντες να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή. Εκεί θα προσευχηθούμε για τους δικούς μας, θα ενώσουμε τις προσευχές μας με τις προσευχές τις εκκλησίας υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μας. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα η τέλεση της θείας λειτουργίας και η μνημόνευση στη θεία λειτουργία των ονομάτων των δικών μας. Η ωφέλεια που προσκομίζουν είναι τεράστια.
Ψυχοσάββατο ( Παρασκευή 5 Μαρτίου ) στις 3:00 μ.μ. η ώρα ο ιερέας θα είναι στην εκκλησία για την μνημόνευση και το Σάββατο μετά τη θεία λειτουργία θα γίνουν τρισάγια στο κοιμητήριο στις 9:00 π.μ. αρχίζοντας από το νέο κοιμητήριο ).
Για επικοινωνία 99729233
πατήρ Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.