Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται και το «θρίλερ» με τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων όταν υπάρχει υπεκμίσθωση. Αν και το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση Βεσυρόπουλου, έχει επιλύσει νομικά το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να εισπράττουν κανονικά τα ενοίκια όταν υπάρχει υπεκμίσθωση, στην πράξη άλλα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα, εταιρίες-νομικά πρόσωπα – αλυσίδες που έχουν νοικιάσει ακίνητα που τα υπενοικιάζουν σε άλλους επιχειρηματίες (ως franchise συνήθως) αποφασίζουν παράνομα και «ετσιθελικά» να μην πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, με το πρόσχημα πως και οι ίδιοι δεν αποζημιώνονται ή παίρνουν μειωμένη αποζημίωση σαν νομικά πρόσωπα που είναι.

Αυτό νομικώς δεν στέκει, αλλά μέσω νομικών υπηρεσιών έχουν την ισχύ να επιβάλουν το δικό τους «δίκαιο» σε βάρος μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι δεν διαθέτουν και χρήματα για αγωγές και δικαστήρια μετά από χρόνια. Με απειλές πως θα παρατήσουν το ακίνητο και τα ενοίκια, οι υπεκμισθωτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, χωρίς το Κράτος να παρεμβαίνει με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για «ιδιωτική διαφορά».

Προέβλεπε 40% έκπτωση στην Επιστρεπτέα, εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό επί ένα χρόνο «βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ». Ωστόσο πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις (πορθμεία κ.λπ.) έχουν λιγότερους μεν από 20 υπαλλήλους γραφείου δηλωμένους στην ΕΡΓΑΝΗ, αλλά έχουν επιπλέον και άλλους τόσους -ή και περισσότερους- ναυτικούς που δεν φαίνονται στην ΕΡΓΑΝΗ. Παρότι η ακτοπλοΐα συνεθλίβει από την κρίση, βάσει της ΕΡΓΑΝΗ θα έπρεπε να αποκλειστούν από την επιβράβευση για τη διατήρηση δεκάδων θέσεων εργασίας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συνεργασία του υπ. Οικονομικών με το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την εξακρίβωση του πραγματικού αριθμού εργαζομένων τώρα που συμπληρώνεται ο χρόνος που όριζαν οι αποφάσεις του 2020.

2. Ανήλικοι αποκλείονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή! Ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εξετάζουν αν η επιχείρηση έχει τζίρο, αν απασχολεί προσωπικό, αν δήλωνε τα κέρδη της και αν πλήρωνε τους φόρους της, όλα αυτά ακυρώνονται εάν ο επιχειρηματίας είναι… ανήλικος. Σε περιπτώσεις όπου ανήλικοι έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για μια επιχείρηση, επιτρέπεται από το νόμο να συστήνουν και να εκπροσωπούν επιχειρήσεις υπό όρους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις ορφανών ή όταν οι γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και απαγορεύεται να ασκήσουν επιχείρηση οι ίδιοι κλπ.

Η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όμως αποκλείει τον δικαιούχο όταν διαπιστώσει πως είναι ανήλικος, με το νομικό επιχείρημα ότι η «Επιστρεπτέα» είναι κατά 50% δάνειο και ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να συνάψει δανειακή σύμβαση –παρότι βεβαίως έχει «δικαίωμα» να επενδύσει και να ρισκάρει να χάσει το κεφάλαιό του ή να πληρώνει φόρους και εισφορές στο κράτος βάσει του νόμου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.