Βασιλόπιτα: Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Πρωτοχρονιά: Παραδοσιακή βασιλόπιτα Πολίτικη τσουρέκι με μαχλέπι
Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά.
Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη» Βασιλόπιτα συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα.
Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή.
Υλικά για την πολίτικη βασιλόπιτα
1 κιλό αλεύρι
250 γρ. φρέσκο βούτυρο ή φυτικό καλής ποιότητας
4 αυγά (σε κανονικό μέγεθος)
1 χτυπημένο αυγό για άλειμα
2 (100 γρ.) κύβοι φρέσκιας μαγιάς
1 φλ. φρέσκο γάλα πλήρες
2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. γλυκάνισο
1/2 φλ. νερό
1 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. αλεύρι
1 κοφτή κ.γ. (κοπανισμένη ή σε σκόνη) μαστίχα
1 κ.γ. μαχλέπι
2 κ.σ. μαύρο σουσάμι
1 χούφτα αμύγδαλα κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
1.Ετοιμάζετε ρόφημα γλυκάνισου, βράζοντας τον γλυκάνισο στο ½ φλ. νερό για 1’ και το αφήνετε στην άκρη να γίνει χλιαρό. Επίσης αλέθετε ή κοπανάτε την μαστίχα και το μαχλέπι.
2.Σ’ ένα μπολ τοποθετείτε την μαγιά, την 1 κ.σ. ζάχαρη, τις 3 κ.σ. αλεύρι και προσθέτετε σταδιακά το ρόφημα γλυκάνισου (δίχως τον γλυκάνισο!) ανακατεύοντας μέχρι να σχηματισθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Αν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέστε λίγο αλεύρι για να δέσει.
3.Το αφήνετε σε μία ζεστή γωνιά της κουζίνας να φουσκώσει μέχρι να γίνει τουλάχιστον διπλάσιο.
4.Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο. Ταυτόχρονα ζεσταίνετε το γάλα (δίχως να βράσει).
5.Έπειτα σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω την ζάχαρη με το χλιαρό γάλα κι ανακατεύετε για να λιώσει.
6.Γύρω-γύρω από το μείγμα γάλακτος και ζάχαρης σκορπάτε το αλεύρι, το μαχλέπι και την μαστίχα, σπάτε τα 4 αυγά και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς (που έχει ήδη φουσκώσει).
7.Χτυπάτε όλα τα υλικά για 1-2’ με το μίξερ (χειρός) και στο τέλος ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ομογενοποιηθούν όλα, σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το τοποθετείτε στην ίδια ζεστή γωνιά για να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε μέγεθος, για 1,5-2 ώρες.
8.Αφού φουσκώσει καλά ή ζύμη, την χωρίζετε σε 2 ίσα μέρη και την τοποθετείτε στα 2 (βουτυρωμένα κι αλευρωμένα) ταψιά. Τις αφήνετε να φουσκώσουν ξανά για 1 ώρα ακόμα, μέχρι να διπλασιασθούν (στην γνωστή ζεστή γωνιά…).
9.Αφού φουσκώσουν καλά, αλείφετε την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και το σουσάμι.
10.Τις ψήνετε για 30-35’ στον αέρα στους 170°C. Η θερμοκρασία κι ο χρόνος ψησίματος παίζουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι πίτες αυτές είναι στα καλύτερα τους όταν δεν είναι στεγνές, αλλά ελαφρώς νοτισμένες εσωτερικά γι’ αυτό κι απαιτούν μέτρια προς δυνατή φωτιά και μικρό χρόνο ψησίματος. (Για πρόσθετη υγρασία κατά το ψήσιμο, τοποθετείστε στον φούρνο ένα μπολάκι με νερό!)
Εφόσον χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά, στα 20′ ψησίματος εναλλάσσετε την θέση τους στον φούρνο προκειμένου να ψηθούν εξίσου ομοιόμορφα.