Mια διαφορετική βασιλόπιτα! Καλή επιτυχία!
Βασιλόπιτα γεμιστή με σοκολάτα και καραμελωμένα φουντούκια
Υλικά για τη βασιλόπιτα
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
4-5 αυγά
2/3 φλιτζ. γάλα
1 βανίλια
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ποσότητα τέτοια ώστε να μπορείτε να πλάσετε τις «μπάλες»)
Λίγο βούτυρο και αλεύρι (για τη φόρμα)
Υλικά για τη γέμιση
80-100 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
150 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)
100 γρ. αμύγδαλα (σε σκόνη)
Υλικά για τα καραμελωμένα φουντούκια
100-120 γρ. φουντούκια (ξεφλουδισμένα & ανάλατα)
1 κ.σ. βούτυρο σε αλουμινόχαρτο
80 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 ο C και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί 28 εκ.
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να «αφρατέψει» το μείγμα. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύετε, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζετε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και αρχίζετε να ρίχνετε στο μπολ το αλεύρι. Ανακατεύετε, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υπόλοιπα υλικά.
Χωρίζετε το μείγμα σε τρία ίσα μέρη. Στο ένα από αυτά ρίχνετε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το 1/3 του μίγματος στη φόρμα, ρίχνετε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, από πάνω απλώνετε το μείγμα της γέμισης και τέλος σκεπάζετε με το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος.
Βάζετε το κέικ στον φούρνο και το ψήνετε για 55-60 λεπτά περίπου. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο περιμένετε 5-10 λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε σχάρα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά, πριν το μεταφέρετε σε πιατέλα.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
Λιώνετε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνοντας τα φουντούκια με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα φουντούκια. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και απλώνετε τα φουντούκια πάνω από το κέικ σας. Τα αφήνετε να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.