Εξ αφορμής ειδήσεων ότι θα δοθεί Ιερος Ναός στην Πάτμο σε αιρετικούς Παπικούς

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Γιατί να δοθεί Ιερος Ναός στην Πάτμο σε αιρετικούς Παπικούς; 

 Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα patmostimes(www.patmostimes.gr) πιθανώς να δοθεί η Αγία Ειρήνη του Χοχλακά αντί ο Άγιος Φωκάς. Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα δοθεί αλλά γιατί να δοθεί σε αιρετικούς Παπικούς.

Στην Αγία Τράπεζα όπου κατά τον εγκαινισμό του Ιερού Ναού έχουν τοποθετηθεί Άγια Λείψανα, θα ‘’λειτουργεί’’ αιρετικός; Είναι μεγάλη κατάντια να δοθεί Αγία Τράπεζα να λειτουργεί αιρετικός.

Εις την Ακολουθία των Εγκαινίων Ναού μετά το ‘’Ευλογητός’’, ψάλλονται τα τροπάρια «Οι Μάρτυρες σου Κύριε εν τη αθλήσει αυτών», «Αθλοφόροι Κυρίου, μακαρία η γη η πιανθείσα τοις αίμασν υμών και άγιαι αι Σκηναί αι δεξάμεναι τα σώματα υμών», «Τους Μάρτυρας Χριστού, ικετεύσωμεν πάντες», το Δοξαστικόν «Ως απαρχάς της φύσεως, τω φυτουργώ της κτίσεως, η οικουμένη προσφέρει σοί Κύριε τους θεοφόρους Μάρτυρας», καθώς και στο ‘’και νυν’’ το «Θεοτόκε συ ει η άμπελος». Μετά την Απόλυσιν «Καταρτίσας ο Αρχιερεύς τα Άγια Λείψανα, εισφέρει ταύτα μετά του Κλήρου εν ετέρω ενθρονιασμένω Ναώ προ του Εσπερινού. Και τίθησιν αυτά εν τη Αγία Τραπέζη και άπτει Κηρός δι’ όλης της νυχτός».

Σκεφτήκατε ποτέ αν στα Άγια Λείψανα της Αγίας Τράπεζας, υπήρχαν Άγια Λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ή Αγίων Μαρτύρων αναιρεθέντων υπό αιρετικών Παπικών Λατίνων (όχι φυσικά πως για τα άλλα Άγια Λείψανα ήταν επιτρεπτό. Για τονισμό της απαράδεκτης αυτής ενέργειας αναφέρεται). Είναι λυπηρό να δοθεί Αγία Τράπεζα να λειτουργεί αιρετικός.

Γιατί όμως αιρετικός; Ποιός το λέγει αυτό; Όχι φυσικά κάποιοι ακραίοι, κατά τον χαρακτηρισμό αυτών που ανέχονται να παραβιάζονται Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας, αλλά κατά τον μεγάλο Ομολογητή Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό ο οποίος την Εκκλησία έσωσε από τη λύμη των αιρετικών Παπικών.

«Ως αιρετικούς αυτούς απεστράφημεν και δια τούτο αυτών εχωρίσθημεν» και «αιρετικοί εισίν άρα και ως αιρετικούς αυτούς απεκόψαμεν», λέγει ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός. Είναι απαράδεκτο λοιπόν σε εγκαινισμένη Αγία Τράπεζα από Επίσκοπο της Μίας Αγίας Εκκλησίας, να ‘’λειτουργήσει’’ αιρετικός.

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.