Του Γιώργου Χρυσάνθου- Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος 06/01/2022- "Αν δεν έχουν πρόβλημα οφείλουν να εμβολιαστούν διαφορετικά τον άλλο μήνα δεν θα είναι ιερείς της αρχιεπισκοπής. Εάν δεν τους νοιάζει για τον εαυτό τους ας μείνουν στο σπιτάκι τους."

Το είπε και το έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, όπως αποκάλυψε στο ΡΙΚ, από αύριο το πρωί μπαίνουν σε εκκλησιαστική καραντίνα οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής, που δεν εμβολιάστηκαν, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
“Δεν έχουν εκκλησία δική τους, δεν μπορούν να μην αναγνωρίζουν τον επίσκοπο τους. Αυτό είναι πρωτάκουστο.”

Από τους 123 ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι 27 ήταν ανεμβολίαστοι την μέρα που ο Μακαριότατος είχε ανακοινώσει την πρόθεση του. Από αυτούς, 15 εμβολιάστηκαν πρόσφατα ή εξασφάλισαν εξαίρεση για ιατρικούς λόγους. Οι 12 που έμειναν, θα αντιμετωπίσουν σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, τις συνέπειες.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
“Στους 3 μήνες αν δεν δείξουν μετάνοια, μπορεί να γίνουν έξι ή να παν για καθαίρεση.”

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, οι περισσότεροι είναι και θεολόγοι, οι οποίοι παρασύρουν πιστούς να μην εμβολιαστούν, ενώ υπέδειξε ότι αν κάποια Μητρόπολη δεχθεί ιερέα που θα τεθεί σε αργία, θα της κόψει τα χρήματα που αντιστοιχούν στους μισθούς των ιερέων της.

Ενώ ερωτηθείς για την στάση κάποιων Μητροπολιτών οι οποίοι δεν δέχονται τις επιστημονικές απόψεις για την πανδημία, ο ίδιος υπέδειξε με νόημα…

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
“Το κάνουν τώρα, γιατί βλέπουν την υγεία μου κάπως κλονισμένη.”

Αντιδράσεις

Σύμφωνα πάντως με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να παύσει από μόνος του ιερείς.

Θεόδωρος Κυριακού, Θεολόγος
“Για να προχωρήσει σε καθαίρεση χρειάζεται απόφαση Συνόδου και στη Σύνοδο δεν θα βρει καμία πλειοψηφία.”

Διαφωνώντας με τα όσα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος, ο Θεόδωρος Κυριακού αναρωτήθηκε γιατί ακολουθεί αυτή την τακτική μόνο με τους Ιερείς, από την στιγμή που δεν ασπάζεται τις απόψεις του ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος.

Θεόδωρος Κυριακού, Θεολόγος
“Γιατί δεν παίρνει μέτρα κατά των Συνοδικών που βρίσκονται στα ψηλά δώματα της Εκκλησίας και παίρνει μόνο κατά των Ιερέων;”

Παρόμοιες αποφάσεις

Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο πρώτος Αρχηγός Ορθόδοξης Εκκλησίας που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.

Είχαν προηγηθεί από πλευράς Μητροπολιτών ο Μυτιλήνης Ιάκωβος και ο Ζακύνθου Διονύσιος, οι οποίοι έθεσαν σε αργία ιερείς που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν.

Ενώ τον δρόμο τους ακολούθησε και ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος.

“Όποιος δεν ακούει τον Επίσκοπο θέτει τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας. Δεν λυπούνται τους ανθρώπους που πεθαίνουν, δεν λυπούνται ούτε τον εαυτό τους;”

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.