Προφήτης Ηλίας: Αφού ο προφήτης Ηλίας έζησε και έδρασε κατά το θέλημα του Κυρίου, έφτασε ο καιρός να τον πάρει ο Θεός στους ουρανούς μέσα σε ανεμοστρόβιλο (Δ΄Βασ. 2,1). Το θαυμαστό γεγονός περιγράφεται πολύ παραστατικά στο 2ο κεφάλαιο του βιβλίου «Βασιλειών Δ΄» ως εξής:

Προφήτης Ηλίας γιορτή: H ανάληψη στον ουρανό

Μία φορά που ο Ηλίας και ο (μαθητής του) Ελισαίος επέστρεφαν μαζί από τα Γάλγαλα, είπε κάποια στιγμή ο πρώτος στο δεύτερο: Μείνε εδώ, γιατί ο Κύριος με στέλνει στη Βαιθήλ. Ο Ελισαίος απάντησε: Ορκίζομαι στον αληθινό Θεό και σ’ εσένα, ότι δεν θα σ’ αφήσω.

Έτσι πήγαν μαζί στη Βαιθήλ, που είναι ιερός τόπος βόρεια της Ιερουσαλήμ. Εκεί βρισκόταν μία ομάδα προφητών που είπαν στον Ελισαίο: Το ξέρεις ότι σήμερα ο Θεός θα πάρει από κοντά σου τον κύριό σου; Αυτός απάντησε πως το ξέρει, αλλά τους παρεκάλεσε να μη μιλάνε γι’ αυτό.

Ύστερα ο Ηλίας και ο Ελισαίος πήγαν στην Ιεριχώ. Την ίδια ερώτηση έκαναν στον Ελισαίο και οι εκεί προφήτες, πήραν όμως την αυτή απάντηση. Κατόπιν οι δυό τους, κατά την εντολή του Κυρίου, βάδισαν προς τον Ιορδάνη ποταμό, ενώ τους ακολουθούσαν 50 προφήτες που στάθηκαν σε κάποια απόσταση απ’ αυτούς.

Τότε ο Ηλίας πήρε το μανδύα του [τη μηλωτή], τον δίπλωσε και χτύπησε μ’ αυτόν τα νερά. Εκείνα άνοιξαν στα δύο και πέρασαν ανάμεσα οι δυό άντρες πατώντας σε ξηρά (Δ΄ Βασ. 2,8).

Ο Ηλίας είπε στο μαθητή του: Ζήτησέ μου τι θέλεις να κάνω για σένα, πριν με πάρει ο Κύριος από κοντά σου. Κι ο  Ελισαίος ζήτησε να του δώσει διπλάσιο το προφητικό του πνεύμα.

Ο Ηλίας του είπε: Δύσκολο πράγμα ζήτησες.  Ωστόσο αν με δείς τη στιγμή που θα φεύγω από κοντά σου, τότε θα γίνει αυτό που ζήτησες· αν όμως δεν με δείς, δεν θα γίνει (Δ΄Βασ. 2,10).

Ξαφνικά, καθώς προχωρούσαν συζητώντας, φάνηκε ένα άρμα από φωτιά, κι άλογα πύρινα τους χώρισαν τον έναν από τον άλλον. Κι ανέβαινε ο Ηλίας μέσα σε ανεμοστρόβιλο στον ουρανό (στιχ. 11), ενώ άφησε να πέσει από πάνω του ο μανδύας (μηλωτή) που τον μάζεψε ο  Ελισαίος.

Οι προφήτες που παρακολουθούσαν τα γινόμενα από μακριά, είπαν: Το πνεύμα του Ηλία έμεινε στον  Ελισαίο (στιχ. 15).

Ο προφήτης Ηλίας έδειξε ένθερμο ζήλο για το νόμο του Θεού και γι’ αυτό αναλήφθηκε στον ουρανό (Α΄Μακκ. 2,58).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.