Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ενώ το παρών στην τελετή έδωσε πλήθος πιστών.

Ο πατέρας Δημήτριος μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι μέσα σε 2 μόλις χρόνια με τις προσφορές των πιστών ανεγέρθηκε και λειτουργεί ο νέος Ιερός Ναός, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα από τον Ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων που γκρεμίστηκε λόγω της διάβρωσης του παράκτιου μετώπου του Αμβρακικού, και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν.

“Σας υποδεχόμαστε στο νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, αποτελώντας τη συνέχεια του παλαιού Ναού που ήταν και το καθολικό της Μονής των Αγίων Αποστόλων κατά το έτος 1794, με κτήτορα αυτής τον ιερομόναχο Ανανία Σεριτζάνο. Τα χρόνια πέρασαν και ο φθοροποιός χρόνος έκανε εμφανές το πέρασμά του στο κτίριο του παλαιού ναού που δυστυχώς γκρεμίστηκε εξαιτίας της διάβρωσης του παράκτιου μετώπου του Αμβρακικού Κόλπου.

Τότε ήταν που μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει το Σύλλογο Αγίων Αποστόλων με έναν και μόνο σκοπό, να χτίσουν ξανά το Ναό των Αγίων Αποστόλων. Ψυχή όλης αυτής της προσπάθειας, ο κ. Χαράλαμπος Γκανάλας.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα όταν στις 15 Μαΐου 2016 έγινε η θεμελίωση από το Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο και ερχόμαστε τώρα, 2 χρόνια μετά τη θεμελίωση να κάνουμε τα θυρανοίξια του νέου Ναού. Επιτρέψτε μου να σταθώ σε ένα σημείο. Στις σκληρές συνθήκες της εκκοσμίκευσης είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι λέμε το μεγάλο ναι στην πρόκληση της Θείας Αγάπης.

Μία από αυτές είναι όταν χτίζουμε ένα Ναό. Βέβαια ο ψαλμωδός μας αναφέρει ότι μπορούμε να λατρεύουμε τον Κύριο εν παντί τόπω της δεσποτείας Αυτού. Εμείς όμως σαν μικρού και πεπερασμένοι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένο χώρο συγκεντρώσεων, ώστε όλοι μαζί να εκδηλώνουμε τα αισθήματα για τον κοινό πατέρα, να συνάπτουμε μεταξύ μας στενότερο αδελφικό δεσμό, βιώνοντας έτσι καλύτερα την παρουσία του Θεού.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με απέραντη πίστη και εμπιστοσύνη στο τριαδικό Θεό, παρόλο που γνωρίζαμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε με κυριότερη την οικονομική κρίση. Ειλικρινά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βρίσκαμε τόση ανταπόκριση και διάθεση γα προσφορά. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς εσάς Σεβασμιότατε για τη σοφή καθοδήγηση και στήριξη.

Δεν ξέρω αν ένα ευχαριστώ μπορεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου προς τους κατοίκους της ενορίας του Αγίου Θωμά αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας, αλλά και προς όλους τους ανθρώπους που προσέφεραν μικρά και μεγάλα ποσά. Την Πρόεδρο Ευγενία Κοντονάσιου αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Άγιοι Απόστολοι» που έδωσαν τα πάντα ώστε να ολοκληρωθεί ο Ναός.

Ιδιαίτερα δε θα ήθελα να σταθώ σε όλους αυτούς τους δωρητές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους προσφέροντας σημαντικές δωρεές όπως για παράδειγμα την αγορά της πέτρας για την εξωτερική επένδυση του Ναού, τη κεραμοσκεπή, τα τούβλα, το τέμπλο, το οποίο είναι έργο του Γιαννιώτη ξυλογλύπτη Κωνσταντίνου Ρίζου.

Ευχαριστίες πολλές και στην εταιρεία αφοί Κίτσου, επίσης τον πολιτικό μηχανικό κ. Διονύση Καλλίνικο για τη δωρεάν μελέτη του αλλά και τον κ. Παύλο Αλεξάνδρου, υπεύθυνο της τεχνικής υπηρεσίας της Μητροπόλεώς μας.

Θα ήταν βέβαια παράλειψη να μην ευχαριστήσω το δήμο Πρέβεζας, ιδιαίτερα δε το δήμαρχο κ. Χρήστο Μπαΐλη για την παραχώρηση του οικοπέδου και γενικά τη συνεισφορά του στις διάφορες εργασίας καθώς και τον κ. Βαγγέλη Ροπόκη για την προσφορά και την πολύτιμη βοήθειά του” τόνισε ο πατέρας Δημήτριος, ενώ αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της διάδοσης του λόγου του Χριστού που έκαναν πράξη οι Απόστολοι χαρακτηρίζοντας το έργο τους θεάρεστο.

Πρέβεζα: Σε κλίμα συγκίνησης τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων

Πρέβεζα: Σε κλίμα συγκίνησης τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων

Πρέβεζα: Σε κλίμα συγκίνησης τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων


Πρέβεζα: Σε κλίμα συγκίνησης τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.