Το τρισάγιο είναι μία ψαλμωδία που υμνείται από τους πιστούς. Η προέλευση του ύμνου φτάνει μέχρι και τον προφήτη Ησαΐα, ο οποίος λέγεται πως άκουσε πρώτη φορά αυτό το τροπάριο από τους αγγέλους, οι οποίοι το έψελναν ασταμάτητα γύρω από τον θρόνο του Θεού.

Το Τρισάγιο ως ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη «Άγιος» βρίσκεται μέσα στην πρόταση τρεις φορές. Πιο συγκεκριμένα, ο ύμνος είναι: «Άγιος ο Θεός, άγιος Ισχυρός, άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς».
Ο τρισάγιος ύμνος ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο του Βυζαντίου όταν μεγάλοι σεισμοί έπληξαν την πόλη. Τότε ο Θεοδόσιος ο Β που ήταν ο αυτοκράτορας, έδωσε διαταγή οι πολίτες να βγουν έξω από τα τείχη και να ψάλλουν τον ύμνο αυτό.

Δείτε ακόμα: Πότε κάνουμε Αγιασμό και πότε Ευχέλαιο;

Πότε κάνουμε Τρισάγιο
Στις μέρες μας, το τρισάγιο το κάνουμε για να τιμήσουμε κάποιον νεκρό αλλά και για να ψάλλουμε για τη σωτηρία της ψυχής του. Συνεπώς, το τρισάγιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα και στιγμή. Σε πολλές περιπτώσεις ο ύμνος ψάλλεται πάνω από τον τάφο από τον ιερέα με τους συγγενείς να βρίσκονται γύρω από αυτόν.

Σε άλλες περιπτώσεις το τρισάγιο μπορεί να ψάλλεται μέσα στην εκκλησία υπέρ των νεκρών.

Επίσης τρισάγιο κάνουμε και στο τριήμερο του νεκρού καθώς και στο εννιαήμερο σε αντίθεση με τα σαράντα, όταν και ψάλλεται η επιμνημόσυνη δέηση.

Μνημόσυνο: Διαφορά με τρισάγιο
Για τη σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, μπορεί να γίνει είτε μνημόσυνο είτε τρισάγιο. Το τρισάγιο είθισται να γίνεται στα τριήμερα και στα εννιάμερα. Βέβαια μπορεί κανείς να κάνει τρισάγιο και οποιαδήποτε άλλη στιγμή επιθυμεί.

Από την άλλη, το μνημόσυνο γίνεται πάντα Σάββατο. Επίσης μνημόσυνο γίνεται και στα σαράντα, στο εξάμηνο, στο χρόνο αλλά και στα τρία χρόνια.

Τέλος, υπάρχουν και τα Ψυχοσάββατα, όταν και γίνεται μνημόσυνο υπέρ όλων των νεκρών και όχι ατομικά για κάποιον συγκεκριμένα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.