Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιείται η συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων, κατά την οποία θα δηλώνουν τις σχολές και τα πανεπιστήμια της προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση θα δίνεται η δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό επιλογών σχολών. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει προσδιοριστεί, ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι μαθητές θα μπορούν να δηλώσουν 10 με 15 τμήματα.

Η Α΄φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικών θα γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στόχος είναι το «πρώτο κύμα» εισακτέων να γνωρίζει το τμήμα εισαγωγής του ήδη από τον Ιούλιο.

Στη συνέχεια, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Α΄φάσης και γίνει γνωστό ποιοι πέρασαν στη σχολή της αρεσκείας τους, θα ξεκινάει η Β΄φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικών. Σε αυτό το στάδιο, θα δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο επιλογών για σχολές, για όσους υποψήφιους δεν κατάφεραν να περάσουν στο τμήμα της αρχικής τους επιλογής.

Με την ολοκλήρωση της Β΄φάσης, το σύνολο των υποψηφίων θα γνωρίζει αν πέρασε σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Γίνεται σαφές πως η διαδικασία λειτουργεί ως «φίλτρο», καθώς οι περιζήτητες σχολές, που συγκεντρώνουν τις πιο υψηλές βάσεις εισαγωγής θα «εξαντλούνται» κατά την Α΄φάση συμπλήρωσης μηχανογραφικών, ενώ οι πιο «αδύναμες» σχολές θα τεθούν στη διάθεση των υποψηφίων που δεν «έπιασαν» την επιθυμητή βαθμολογία σε πρώτο χρόνο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι οι προωθούμενες αλλαγές να ισχύσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021, παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και με δεδομένη την πολύμηνη απουσία των μαθητών από τις σχολικές αίθουσες.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο

Η βασική αλλαγή, που αυξάνει τον προβληματισμό και το άγχος όλων των υποψηφίων, καθώς είναι πιθανό να ισχύσει από τη φετινή χρονιά, αφορά τη διαμόρφωση της βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανά επιστημονικό πεδίο.

Άλλωστε, η εφαρμογή μιας «οριζόντιας» βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ («βάση του 10») που θα ισχύσει για όλα τα τμήματα απορρίφθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση. Αντιθέτως, προκρίθηκε ένα «ελαστικό» σύστημα για τη διαμόρφωση βάσεων, που ενδέχεται να επηρεάσει τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.

Συγκεκριμένα, ως βάση εισαγωγής για κάθε επιστημονικό πεδίο ξεχωριστά θα ορίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι του κάθε πεδίου συνολικά.

Παράδειγμα: Αν στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών ο Μέσος Όρος όλων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα 14.000 μόρια, αυτή θα είναι και η βάση εισαγωγής για τις σχολές του εν λόγω πεδίου.

Αντίστοιχα, αν π.χ στο επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών ο μέσος όρος των επιδόσεων ανέρχεται στο 9, τότε ο συγκεκριμένος βαθμός θα λειτουργεί ως η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.