ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ : Ποιος όμως φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση αυτή; Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις.

Αφενός οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται παραμερισμένοι και ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι συνδικαιούχοι των όσων βρίσκονται μπροστά στις κυπριακές ακτές. Οι Ελληνοκύπριοι το αναγνωρίζουν μεν, απαντούν όμως ότι θα λάβετε το μερίδιό σας μόνον σε συνάρτηση με την επίλυση του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν όμως να συναποφασίζουν και έτσι η Τουρκία ανέλαβε θεματοφύλακας των συμφερόντων τους.

» Ο δεύτερος τρόπος επιχειρηματολογίας στηρίζεται στις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και συνεπώς την ΑΟΖ της παρότι η ίδια προχωρά σε μια ιδιαίτερα επεκτατική ερμηνεία της δικής της ΑΟΖ».

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην αποτροπή

Ο επικεφαλής του γραφείου του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Κύπρο αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να οδηγήσει η διαμάχη σε στρατιωτική σύρραξη: «Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε πλευρά θέλει μια στρατιωτική σύγκρουση. Σε αντίθεση με τους Ελληνοκυπρίους, η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί. Η Τουρκία δοκιμάζει τα όρια. Από τη στιγμή που θα ξεκινούσε μια πραγματικά ενεργό δράση σε αποκλειστικές ζώνες της Ελλάδας, τα πράγματα θα γίνονταν επικίνδυνα, δεδομένου ότι πρόκειται και για δυο χώρες που ιστορικά θεωρούνται άσπονδοι εχθροί».

Τις πτυχές της κλιμακούμενης διαμάχης με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να φωτίσει μέσα από συνέντευξή του στη Berliner Zeitung ο Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του κυπριακού γραφείου του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, που πρόσκειται στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Παράλληλα διατυπώνει την εκτίμηση ότι στην περιοχή δεν πρόκειται να γίνει εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να πάρουν κάτι η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι.

Κάνοντας λόγο για κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Χούμπερτ Φάουστμαν σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο “κάτω απ’ τη μύτη του”. Δεδομένου ότι παρά ταύτα αυτοί συνέχισαν, συνεχίζει και η Τουρκία, αποστέλλοντας ερευνητικά πλοία μπροστά στις κυπριακές ακτές. Πρόκειται για συστηματική κλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.