ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ : Το εν λόγω πρόγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή στις 15 Ιουνίου δεν περπατάει στην πράξη, καθώς από τις 700.000 επιχειρήσεις, περίπου 5.600 που απασχολούν 52.000 εργαζόμενους έχουν -μέχρι στιγμής- κάνει αίτηση για να ενταχθούν.

Στο πρόγραμμα αυτό -που είναι η ελληνική εκδοχή του προγράμματος της ΕΕ, SURE για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης- έκανε λίφτινγκ η κυβέρνηση ώστε να είναι ακόμη πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις, φαίνεται να μην προχωράει.

Οι επιχειρήσεις θα πλήρωναν το μισό μισθό ενώ θα απαλλάσσονταν και από ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Τα υπόλοιπα θα ήταν δουλειά του κράτους.

Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα θα έβλεπαν μειώσεις μισθών κατά 20% αφού το κράτος θα κάλυπτε το 60% του υπολοίπου του μισθού από το οποίο απαλλάσσονταν οι εργοδότες.

Φυσικά αντί ολόκληρο το μήνα, οι εργαζόμενοι θα δούλευαν τις δύο εβδομάδες. Αυτές ήταν οι πρόνοιες του προγράμματος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι εργοδότες θα ήθελαν ακόμη πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Δεδομένου, δε, ότι ο μόνος όρος που τίθεται στους εργοδότες προκειμένου να συμμετέχουν στο «Συν- Εργασία» είναι να μην απολύσουν τους εργαζόμενους, ο φόβος είναι πως το επόμενο διάστημα πολλοί εργοδότες θα καταφύγουν σε αυτήν την κίνηση.

ΟΠΕΚΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στόχος του συστήματος ΑΤΛΑΣ είναι μέχρι το τέλος του 2021 να εκδίδει το 80% – 85% των νέων συντάξεων όλων των κατηγοριών, αυτοματοποιώντας και απλοποιώντας τη διαδικασία και καταργώντας την προσκόμιση δικαιολογητικών που θα γίνεται αυτόματα από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τη νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία αντιμετωπίζονται παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και τελειώνει η ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων.

Εκμηδενίζονται τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφονται πλήρως οι ουρές στα καταστήματα του e- EΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του.

Κοντολογίς η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης και διασφαλίζει διαφάνεια εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.