Στις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στη βασική ενίσχυση και 5% στο πρασίνισμα, μειώνοντας το ποσό που θα έπαιρναν συνολικά οι αγρότες κατά 100 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι η απογοήτευση και οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου που κάνουν λόγο για «πετσόκομμα και σφαγή».

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο αναγνώστη που αναφέρει ότι «πραγματική οριζόντια μείωση (χωρίς καμία εξήγηση περικοπή στο ΣΎΝΟΛΟ της επιδότησης είναι 14%. Για παράδειγμα κάποιος που έπαιρνε 1000 ευρω τώρα πήρε 860 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλη μείωση και δεν χωρούν δικαιολογίες.»

Το πρόβλημα προέκυψε από την «τρύπα» στο εθνικό απόθεμα, με τους αρμόδιους του οργανισμού πληρωμών να διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα που ωστόσο δεν θα καλύψει το 100% του ποσού. Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση της ενιαίας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, όπως ενημερώνουν το Agronews αγρότες, για κάποια στιγμή νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τα χρήματα εμφανίστηκαν για λίγο στις καρτέλες των αγροτών, με τους ίδιους να σχολιάζουν πως η περικοπή αγγίζει τα όρια «της σφαγής».

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης, για την οριζόντια περικοπή που είδαν οι αγρότες στις ενισχύσεις τους, με την εξόφληση του τσεκ.

Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας που αφορά στο ακατάσχετο των έκτακτων ενισχύσεων των αγροτών, ο κ. Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι σειρά για πληρωμή παίρνουν:

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τετάρτη 23/12.
Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.
Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.