“Θεωρώ και το έχω δηλώσει πολλές φορές ότι η επέμβαση του Πατριαρχείου της Ρωσίας στον χώρο της Ιεραποστολής, της Αφρικανικής Ηπείρου, τον οποίο διακονεί μετά πολλής αληθείας και αγάπης και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο σεπτός Πατριάρχης κ. Θεόδωρος και η περί αυτών Ιεραρχία, είναι μια αντικανονική και εγκληματική ενέργεια διότι εμφανίζει στα μάτια των πενήντα (50) Αφρικανικών κοινοτήτων την Ορθοδοξία διαλυμένη και διασπασμένη και βέβαια κατά μια τραγική συγκυρία, όταν στην Αφρικανική Ήπειρο ενεργοποιείται το Ισλάμ και ρέουν άφθονα εκατομμύρια δολάρια από το σουνιτικό μπλοκ για τον ισλαμισμό από την Σ. Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ και την Τουρκία.

Βέβαια εκεί, δυστυχώς υφίστανται πάρα πολλές χριστιανικές αιρέσεις προτεσταντικού περιεχομένου. Συνεπώς, το να εισέρχεται στον χώρο αυτό της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, το Πατριαρχείο της Ρωσίας και να εμφανίζει την Ορθοδοξία διασπασμένη και διαιρεμένη αποτελεί μια κανονική εγκληματική ενέργεια την οποία όλοι οι Ορθόδοξοι καταδικάζουμε.

Την ίδια στιγμή, οφείλω προς χάριν της αληθείας να είπω ότι και η ενέργεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει Αυτοκέφαλη Εκκλησία σε έναν χώρο σχισματικό, αχειροτονήτων ανθρώπων οι οποίοι προήλθαν από δύο πρώην κληρικούς του Πατριαρχείου της Ρωσίας, τον πρώην Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο Ντενισένκο και τον πρώην Πρεσβύτερον της Ρωσικής Εκκλησίας Νικόλα Ματκεντιτς οι οποίοι κανονικώς καθαιρέθησαν ο ένας από την Αρχιερωσύνη και ο άλλος από την Ιερώσυνη και παραταύτα αυτοί ψευδοενήργησαν μετά χειροτονίες Αρχιερέων, οι οποίοι ουδέποτε προσέκτησαν την κανονικώς και νομίμως Αρχιερατική ιδιότητα.

Η απόδοση λοιπόν, Αυτοκεφαλίας σε αυτούς του ανθρώπους δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ήδη, από τις δεκατέσσερις (14) Ορθόδοξες Εκκλησίες μόνο οι τέσσερις (4) έχουν αναγνωρίσει αυτό το μόρφωμα, ενώ οι δέκα (10) δεν έχουν προβεί σε αυτή την αναγνώριση΄΄, σημειώνει ο μητροπολίτης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία

Οσο αφορά την απόδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας ο κ. Σεραφείμ είπε :

΄΄Αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο όλοι σεβόμεθα, αγαπούμε και τιμούμε γιατί είναι ο Πατριάρχης του Γένους των Ορθοδόξων Ελλήνων και εκείνος ο οποίος διακονεί την ευσεβή πηγή του Γένους και γνωρίζει όλα αυτά τα ζητήματα. Είναι κανονολόγος μεγάλης εμβέλειας και για αυτό τον λόγο ακριβώς είχε πλήρως αποδειχτεί την κανονική αρμοδιότητα του Πατριαρχείου της Ρωσίας για την εκδίκαση των κανονικών υποθέσεων των δύο προαναφερθέντων κληρικών.

Επομένως, η αποκατάσταση αυτών έγινε με τρόπο που παραβίασε του Ιερούς Κανόνες και για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι εαν είχε την αρμοδιότητα ο Πατριάρχης και η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδώσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Ασφαλώς είχε αυτό το δικαίωμα όπως έχει δώσει Αυτοκεφαλία στην Ελλάδα, στην Σερβία, την Βουλγαρία, στην Πολωνία, στην Τσεχοσλοβακία. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχει μέχρι να συναποφασιστεί από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ένα άλλος τρόπος αποδόσεως της Αυτοκεφαλία και του αυτονόμου καθεστώτος. Αλλά το θέμα είναι σε ποιους έδωσε την Αυτοκεφαλία;

Τώρα βέβαια εάν συνάπτεται το θέμα της εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρικανική Ήπειρο με την Ουκρανική κρίση είναι νομίζω δύο άσχετα ζητήματα.

Δεν πρέπει ποτέ να εργαλειοποιούμε την εκκλησία και να την εμπλέκουμε στις κοσμικές και ανθρώπινες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αναταράξεις. Η Εκκλησία είναι η μητέρα όλων των ανθρώπων, η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού με κεφαλή Εκείνον και πρέπει να αγκαλιάσει κάθε άνθρωπον. Θλιβόμαστε για την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και για τον άμαχο πληθυσμό και προσευχόμαστε στον Θεό να καταπαύσει αυτή την πολεμική σύρραξη και να χαρίσει αγαθά Ειρήνης και συναδέλφωσης μεταξύ των Ορθοδόξων αδελφών μας Ρώσων και Ουκρανών”.

Γραφείο Αιρέσεων Ι.Μ.Πειραιώς

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.