Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στην κυβέρνηση δεν θέλουν να κάνουν μειώσεις στα καύσιμα, αφού πρόκειται για σίγουρα κρατικά έσοδα. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ο συντελεστής του ΦΠΑ είναι 24%. Ουσιαστικά οι δύο βασικοί έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται στις τιμές της βενζίνης καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των τελικών τιμών πώλησης.

Στόχος της μείωσης είναι υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων. Αντίστοιχα θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να περιοριστεί το βάρος που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των τιμών της βενζίνης.

Η Πορτογαλία μείωσε από χθες τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές τιμές καυσίμων, ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια για να μετριάσει το κόστος της βενζίνης και της ηλεκτρικής ενέργειας.

H φορολόγηση στην Ελλάδα

Το 2019, πριν από την πανδημία, όταν η οικονομία λειτουργούσε κανονικά, ο ΦΠΑ στα καύσιμα απέδωσε στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη απέδωσε 2,2 δισ. ευρώ και στο ντίζελ (θέρμανσης και κίνησης) περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Τούτου δοθέντος, συνέχισε, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό».

Μέτρα στην Ευρώπη

Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών, καθώς οι τιμές λιανικής της βενζίνης και του ντίζελ έχουν εκτοξευτεί λόγω του πολέμου στα ύψη.

Στην Κύπρο η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με έναρξη ισχύος της μείωσης την 8η Μαρτίου και διάρκεια μέχρι την 1η Ιουνίου. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα είναι 7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με ΑΜΚΑ)
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2022 με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ, για αποφυγή συνωστισμού (όπως τους προηγούμενους μήνες)

Οι ημερομηνίες πληρωμής (με ΑΜΚΑ) των συντάξεων ΙΚΑ Απριλίου 2022 είναι:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2022 την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2022 την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Απριλίου 2022 θα πληρωθούν ως εξής:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2022 την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ : Χορήγηση προκαταβολής σύνταξης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποχωρούν από την Υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.