Υπήρξε μαθητής και μεπέτειπα συνεργάτης του Γιάννη Τσαρούχη.

Ένας σημαντικός εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής, ο Μιχάλης Μακρουλάκης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.
Mixalis_Makrouakis_ergo_1
Γεννημένος στη Σύρο το 1940, σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο σκηνογραφία και ενδυματολογία στο πλευρό σημαντικών δασκάλων μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Τσαρούχης ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά για το έργο του: «Η Αυθεντικότης του έργου, αυτή η αγέραστη αρετή, θα είναι πάντα αυτό που ξεχωρίζει την αληθινή αναζήτηση από την ψεύτικη, όλα τα άλλα είναι μοιραίες συνέπειες χωρίς ιδιαίτερη σημασία».

Μετέπειτα, μάλιστα, συνεργάστηκε στενά επί μία πενταετία με τον Γιάννη Τσαρούχη, διετέλεσε σκηνογράφος σε αθηναϊκά θέατρα ενώ συμμετείχε με έργα του σε πολλές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ρεαλιστική απεικόνιση των όψεων του ελληνικού τοπίου πρωταγωνιστούσε στα πρώιμα ζωγραφικά έργα του ενώ σαφείς και έντονες ήταν οι επιρροές του από την Περσία όπου έζησε από το 1971 έως το 1978.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρει στην συλλυπητήρια δήλωσή της: «Αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο ζωγράφο και σκηνογράφο Μιχάλη Μακρουλάκη. Ήταν ένας από τους χαρακτηριστικότερους καλλιτέχνες που ανδρώθηκαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, πλάι στους μεγάλους ζωγράφους της εποχής (Τσαρούχης, Βασιλείου, Τάσος κ.ά.) και χειραφετήθηκαν τη μεταπολίτευση. Σημαντική ήταν η θητεία του στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, καθώς και τα οκτώ χρόνια που έζησε στην κοσμική Τεχεράνη.
Η ζωγραφική του, εξωστρεφής και φωτεινή, φέρει το βάρος των επιρροών της μαθητείας του: Mε καθαρή γραμμή τοποθετεί, σαν σε σκηνικό, τα ανθρώπινα σώματα ή τα ρεαλιστικά αποτυπωμένα αντικείμενα στις νεκρές φύσεις του, ενώ είναι χαρακτηριστική στο έργο του η επίδραση της περσικής μινιατούρας. Κοσμοπολίτης Συριανός, ο Μιχάλης Μακρουλάκης ταξίδεψε στον κόσμο των χρωμάτων αφήνοντας μια φωτεινή μαρτυρία για τη ζωή και την τέχνη του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους φίλους και τους οικείους του»

Η κηδεία του Μιχάλη Μακρουλάκη θα γίνει στον αγαπημένο του τόπο, την Σύρο, την προσεχή Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 2:30 το μεσημέρι στο δημοτικό κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου. Επιθυμία των συγγενών είναι αντί στεφάνων, να προσφερθούν χρήματα στο Σύλλογο Κατ’ οίκον Νοσηλεία Σύρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.