Οδοιπορικό στο «περιβόλι της Παναγίας».

Ιστορικές μονές και ειδυλλιακά τοπία που θυμίζουν ταξίδι πίσω στον χρόνο αναδεικνύει το βίντεο που δημοσίευσε το euronews.gr, με θέμα το νέο οδοιπορικό στο Άγιο Όρος.

Η περιήγηση ξεκινά από το χάραμα, την ώρα που δεκάδες πιστοί περιμένουν να παραλάβουν το Διαμονητήριο, την άδεια επίσκεψης για το Άγιο Όρος.

Ο πρώτος σταθμός αποβίβασης είναι η Μονή Ζωγράφου, όπου εγκαταβιούν μοναχοί βουλγαρικής καταγωγής. Έπειτα έχουν σειρά η Μονή Δοχειαρίου, που ιδρύθηκε από τον Όσιο Ευθύμιο, τον 11ο αιώνα, η Μονή Ξενοφώντος και η Μονη Παντελεήμονος, το προπύργιο της Ρωσικής Ορθοδοξίας. Οι συνέπειες του πολεμου στην Ουκρανία ορατές: Δεκάδες ήταν οι καθημερινές επισκέψεις πριν, ενώ αυτη την περίοδο, είναι σχεδόν μηδενικές.

Απο ψηλά αγναντεύει η Μονή Ξηροποτάμου, λίγο πριν την άφιξη στο λιμάνι της Δάφνης, το κεντρικό λιμάνι εισόδου στο Άγιο Όρος. Προσκυνητές και μοναχοί μεταφέρονται, με μικρά λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα στις διάσπαρτες Μονές, τις Σκήτες και τα κελιά της μοναστικής κοινότητας.

Σημείο αναφοράς στη νεότερη ιστορία του Όρους η Δάφνη, καθώς στις 2 Νοεμβρίου 1912, υψώθηκε η ελληνική σημαία, μετά απο 488 χρόνια οθωμανικού ζυγού.

Επόμενη στάση οι Καρυές, διοικητική πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, από τον 10ο αιώνα έως σήμερα. Είναι ο μεγαλύτερος μοναστικός οικισμός κι εκεί…στο ναό του Πρωτάτου, δεσπόζει το Άξιον Εστίν, η πιο σημαντική εικόνα του Αγίου Όρους. Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, η Εφέστιος και Προστάτιδα όλων των Μονών του Όρους, φυλάσσεται στο ιερό βήμα του ναού.

Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά, από κάθε γωνιά της Ορθοδοξίας και όχι μόνον, με την ελπίδα για την Παναγία που παρηγορεί, που νουθετεί, που εμπνέει, που γιατρεύει τον πόνο και τα δάκρυα τα αστείρευτα.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται στη Μονή Κουτλουμουσίου, στο μοναδικό κάστρο της Μονής Σταυρονικήτα, και τη Μονή Παντοκράτορος, την τοποθεσία της οποίας επέλεξε η ίδια η Θεοτόκος, σύμφωνα με τους ιδρυτές και κτήτορες του Μοναστηριού.

Δεν μπορεί φυσικά να λείπει η επίσκεψη στη Μονή Βατοπεδίου. Η Παναγία Παντάνασσα, η Βηματάρισσα, η Εσφαγμένη, η Αντιφωνήτρια, η Ελαιοβρύτισσα, βρίσκονται εκεί και μαζί με την Τίμια Ζώνη, αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Με δυναμική ηγεσία και σύγχρονη στρατηγική, η Μονή Βατοπεδιου διαδραματιζει κυρίαρχο ρόλο στα τεκταινόμενα της Αθωνικής Πολιτείας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.