Σύμφωνα με τα θεολογικά κείμενα η Πεντηκοστή είναι μια από τις μεγαλύτερες δεσποτικές γιορτές του Χριστιανισμού.

Τι γιορτάζουμε την Πεντηκοστή

Την ημέρα εκείνη, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Με απλά λόγια, το Άγιο Πνεύμα με την μορφή γλωσσών φωτιάς κάθισε πάνω στα κεφάλια των μαθητών του Χριστού, συμπεριλαμβανομένων των Αποστόλων, για να τους φωτίσει.

Έτσι μόνο εκείνη την μέρα, περισσότεροι από 3000 άνθρωποι πίστεψαν στον Χριστό από τα λόγια των Αποστόλων και βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Αυτή η μέρα αποτέλεσε ουσιαστικά την έναρξη (γενέθλια) της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση, η Πεντηκοστή ήταν η επέτειος της ημέρας που έλαβε ο Μωυσής από τον Θεό τις 10 εντολές στο όρος Σινά. Μάλιστα ήταν κάτι σαν αγροτική γιορτή, καθώς οι πιστοί προσέφεραν στους ναούς τους πρώτους καρπούς της σοδειάς τους (κάτι σαν το σημερινό πρόσφορο).

Πότε πέφτει η Πεντηκοστή 2021

Η Πεντηκοστή είναι όπως είπαμε μια μεγάλη κινητή γιορτή η οποία σχετίζεται με το Πάσχα και πέφτει πάντοτε ημέρα Κυριακή. Ονομάζεται έτσι γιατί απέχει ακριβώς 50 ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου.

Άρα, οι ημέρες που χωρίζουν την Πεντηκοστή από την Κυριακή του Πάσχα είναι 49, ή αλλιώς 7 βδομάδες ακριβώς, καθώς πρόκειται για την 7η Κυριακή μετά την μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού

πότε γιορτάζεται η Πεντηκοστή
Η Πεντηκοστή πέφτει πάντα την προηγούμενη ημέρα από αυτήν του Αγίου Πνεύματος και είναι συνήθως μέσα στον Ιούνιο εκτός από τις χρονιές που το Πάσχα πέφτει σχετικά νωρίς, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να γιορταστεί τον Μάιο.

Η μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής για τα επόμενα χρόνια πέφτει στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που φαίνονται παρακάτω:

» Πεντηκοστή 2021: Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

» Πεντηκοστή 2022: Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

» Πεντηκοστή 2023: Κυριακή 04 Ιουνίου 2023

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.