«Με τον τρόπο που ο Κύριος Χριστός, ο οποίος αναλήφθηκε εν δόξη στους ουρανούς, βοήθησε την Εκκλησία Του μέσω των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκείνοι έγιναν πηγή έμπνευσης για όλους τους μεταγενέστερους ευσεβείς χριστιανούς αυτοκράτορες, βασιλείς και ηγεμόνες», δήλωσε την Πέμπτη ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Ο Πατριάρχης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο υπαίθριο θυσιαστήριο του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού, με αφορμή την πανήγυρη του Ναού.

Συλλειτούργησαν με τον Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Τεργκοβίστε κ. Νήφων, ο Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός, οι Πατριαρχικοί Βοηθοί Επίσκοποι Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ και Σιναΐας κ. Παΐσιος, καθώς και ο Επίσκοπος Πράχοβας κ. Τιμόθεος, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου.

Την ίδια ημέρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία εόρτασε τόσο την Ανάληψη του Κυρίου όσο και τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Πατριάρχης Δανιήλ αναφέρθηκε στη πνευματική σύνδεση των δύο εορτών και στη σημασία τους για τη ζωή της Εκκλησίας.

Όπως ανέφερε, οι σαράντα ημέρες μεταξύ της Αναστάσεως και της Αναλήψεως αποτέλεσαν περίοδο προετοιμασίας των μαθητών για την αποστολή τους στον κόσμο.

«Ο Κύριος Ιησούς μύησε τους μαθητές Του στη γνώση των μυστηρίων της Βασιλείας των Ουρανών, προετοιμάζοντάς τους να δεχθούν το Άγιο Πνεύμα και να κηρύξουν τη μετάνοια, το Ευαγγέλιο της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής σε όλα τα έθνη», σημείωσε.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ανάληψη συνδέεται άμεσα με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος κατά την Πεντηκοστή.

«Η χριστιανική ζωή είναι ζωή εν Χριστώ και ζωή εν Αγίω Πνεύματι, διότι μεταδίδεται μέσω του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η θεανθρώπινη κοινωνία συγκεντρώνει διαφορετικά πρόσωπα και λαούς, ενωμένους μέσω της ίδιας πίστεως, της ίδιας χάριτος και της ίδιας αγίας ζωής μέσα στην αγάπη της Αγίας Τριάδος», ανέφερε.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο ο Χριστός συνέχισε να στηρίζει τη διωκόμενη Εκκλησία Του μέσω των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τους οποίους χαρακτήρισε πρότυπα ομολογίας και στήριξης της χριστιανικής πίστεως.

«Μαζί με τη μητέρα του, την Αγία Ελένη, ο Μέγας Κωνσταντίνος στήριξε την ανέγερση πολλών ναών στους Αγίους Τόπους, ενώ οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη βοήθησαν τους φτωχούς και ίδρυσαν πολλούς ναούς σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη παραμένουν διαχρονικά πρότυπα πίστεως «για όλους τους επιμελείς και γενναιόδωρους χριστιανούς, σε κάθε εποχή και μεταξύ όλων των λαών».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.