Ιστορικές στιγμές βιώνει από χθες, Τετάρτη (20/5), παραμονή της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου, ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός της Σερβίας, με αφορμή την έλευση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στο Βελιγράδι.
Νωρίς το απόγευμα, στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, το Θεομητορικό κειμήλιο υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ στη συνέχεια η Αγία Ζώνη κομίστηκε και τέθηκε σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου, στο κέντρο της πόλης.
Από τις πρώτες κιόλας ώρες της άφιξη της, χιλιάδες πιστοί προσέρχονται αδιάκοπα για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της Παναγίας μας. Με υπομονή, κατάνυξη και εμφανή συγκίνηση, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από τον ναό, με την αναμονή να φθάνει ακόμη και τις τρεις ώρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής Θείας Λειτουργίας επί τη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως, η ροή των πιστών ήταν ασταμάτητη, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά ευλάβεια του σερβικού λαού προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, η Παναγία «έκανε το μεγαλύτερο δώρο αγάπης προς τον σερβικό λαό» με την έλευση της Αγίας Ζώνης Της.
Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της καθιερωμένης μεγαλειώδους λιτανείας της εορτής της Αναλήψεως, από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα.
Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε τόσο μεγάλη, ώστε οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλείνοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκειμένου να διευκολυνθεί η λιτανεία του Θεομητορικού κειμηλίου.
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πιστών, οι θύρες του Ιερού Ναού της Αναλήψεως έκλεισαν προσωρινά, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής έξοδος του ιερού κειμηλίου και η έναρξη της λιτανείας προς τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Σάββα, μέσα σε κλίμα βαθιάς πίστεως και συγκινήσεως.
ΠΗΓΗ OPE.GR



































