Σε μια συνεδρίαση που θα μείνει καταγεγραμμένη στην ιστορία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εκλήθη να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν ανακύψει μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Ιεράρχες μετά από αρκετές ώρες και μέσα από τις πρωτόγνωρες για την Εκκλησία συνθήκες της τηλεδιάσκεψης (στα πρότυπα του υπουργικού συμβουλίου) αποφάσισαν, οι Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και οι Θείες Λειτουργίες να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Τη θέση αυτή στηρίζουν με αποφάσεις τους τόσο ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, όσο και η Εκκλησία της Κρήτης. Ενώ, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Φαναρίου που κινούνται το ίδιο μήκος κύματος.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έλαβε με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση αυτή και μάλιστα δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις όποιες αποφάσεις αναφορικά με το τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λάβει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί.
Μία πρόγευση πάντως, έχει ήδη δοθεί δια στόματος της αρμοδίας υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως η οποία έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται για την Μεγάλη Εβδομάδα να επιτρέψει την τέλεση των ιερών Ακολουθιών στους Ιερούς Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με δεδομένη την κατάσταση, που είναι εντόνως φορτισμένη συναισθηματικά, θα υπάρξει προσωπική παρέμβαση και τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει κλειστές εκκλησίες έως το Σάββατο του Λαζάρου.

Μάλιστα, η ΔΙΣ απαντώντας στις ανησυχίες των πιστών αλλά και του Κλήρου, επικαλείται λόγους Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας όπως του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται»
Και εκφράζει «την ευχή και την προσευχή», ο καιρός να περάσει σύντομα, «ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.