Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός:

Περί άλλων τυρβάζονται…..

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες την έριδα της Μητρός και Θυγατρός Εκκλησίας για το «ιδιοκτησιακό» καθεστώς του κληροδοτήματος Προμπονά. Μάλιστα οι αντιμαχούντες θέλησαν να ενδύσουν την φιλονικία τους αυτή με εκκλησιαστικό πέπλο, καθώς στις δηλώσεις τους φαίνεται να τους «καίει» η εποπτεία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου που υπάρχει στο εν λόγω κτήμα.

Άλλοι μίλησαν για λάθη και παραλείψεις διαχειριστικές, οι οποίες άναψαν το πράσινο φως για το κτηματολόγιο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Άλλοι δε αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι το θέμα πήρε την έννομη και δίκαιη τροπή του ως θα ώφειλε εδώ και καιρό. Μερίδα Μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας βρήκε πάλι αφορμή να ξεσαλώσει με το γνωστό επικοινωνιακό κομφούζιο στα τηλεοπτικά πρωϊνάδικα και στα παράθυρα των ειδησεογραφικών δελτίων.

Κάποιοι έκαναν λόγο ίδρυση «Σαμπεζύ» εντός της Ελλάδος από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και κάποιοι δήλωσαν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποκτήσει το Φανάρι θυσιαστήριο στην Ελλάδα.

Το αγωνιώδες ερώτημα του Αποστόλου Παύλου «μεμέρισται ο Χριστός» ήρθε να βρει θέση μετά από τόσους αιώνες.
Δημοσιεύματα θέλουν τον ναό να αποσφραγίζεται και η Αγία Τράπεζα να καθαγιάζεται από Ιεράρχη του κλίματος του Πατριαρχείου. Κατά τα άλλα το Σεπτό Κέντρο κόπτεται για την ενότητα των Εκκλησιών.

Πως είναι δυνατόν να διασαλεύεται η κρατούσα τάξη αιώνων; Ποτέ ως τώρα δεν είχε εξαρχεία το Φανάρι εντός Ελλάδος, πλην του ιδιοτύπου καθεστώτος της Πάτμου, πάρεκτος κάποιων Σταυροπηγίων.

Είναι δυνατόν κάποιοι να επιδαψιλεύουν τους λόγους τους τονίζοντας τα δίκαια του Πατριαρχείου και τα Άγια Θυσιαστήρια να γίνονται ιδιοκτησίες ;
Και το ποιο τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε καιρούς χαλεπούς για το έθνος όταν οι οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα φωτός.

Μάλλον οι Αγιώτατοι Αρχιερείς έχουν πλάσει δικό τους κόσμο «όμορφο, ηθικό και αγγελικό πλασμένο» όπως λέει σαρκάζοντας ο ποιητής και από καθέδρας μάχονται για τα δίκαια του Μαμμωνά. Είναι ν΄ απορείς που το βρίσκουν τόσο σθένος να διχογνωμούν για τα «φιλέτα» την στιγμή που το Ελληνικό νοικοκυριό φυτοζωεί. Ίσως έχουν δώσει λύσεις σε όλα τα θέματα των επαρχιών και των ποιμνίων τους και το μόνο που τους απομένει να διευθετήσουν είναι τα καθόλου ευκαταφρόνητα κληροδοτήματα.

Παντού και πάντα τα αργύρια. Κι ύστερα προσπαθούμε να βρούμε τα αίτια που έφεραν την πτώση και την δυστυχία στον λαό μας σε πρόσωπα σκοτεινά που συγκαταλέγονται σε λέσχες και κάστες.

Όσο οι Εκκλησιαστικοί ταγοί αιθεροβατούν, τόσο ο λαός θα τους αγνοεί. Εξάλλου ας βρουν λύση οι Προκαθήμενοι σε τέτοια ζητήματα με τρόπο τίμιο και ειλικρινή και ας μην θέλουν κοινωνούς και άλλα πρόσωπα. Το Πατριαρχείο έχει ρόλο εξέχοντα και όχι ηγεμονικό. Η εντρύφηση στην ιστορία θα είναι διδακτική.

Ως κληρικός της Δωδεκανήσου δεν γίνεται να παραθεωρήσω τον θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και δεν ανέχομαι να γίνεται αντικείμενο διαβουλεύσεων εκατέρωθεν.

Όμως και η θυγάτηρ Εκκλησία οφείλει να έλθει σε διάλογο ουσιαστικό με το Σεπτό Κέντρο κάθε φορά που θα προκύπτουν τέτοια ζητήματα.

Η ενότης των Εκκλησιών αντικατοπτρίζει την ενότητα της Δημιουργίας. Ας μην κλονίζεται λοιπόν η πολυπόθητη ενότης από μικρότητες.
Έρχου Κύριε !!!

Παρέμβαση «βόμβα» στη διαμάχη Ιερωνύμου-Βαρθολομαίου από Αρχιμ. Αθανάσιο Μισσό στο ΕΚΚΛΗΣΙΑonline

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.