Από τη Θεσπρωτία κατάγεται ο νέος Επίσκοπος Φωτικής Νεκτάριος, ο παππούλης των ασθενών. Του π. Ηλία Μάκου. Ο τίτλος Φωτικής, που δόθηκε στο νεοχειροτονημένο Επίσκοπο Νεκτάριο (Μηλιώνη), 81 ετών (γεννημένος το 1942), και ο οποίος μέχρι σήμερα και για 56 ολόκληρα χρόνια, από το 1967 δηλαδή, διακονεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», δεν είναι άσχετος με την καταγωγή του.

Κατάγεται από την Κεραμίτσα Φιλιατών Θεσπρωτίας, ενώ η επισκοπή Φωτικής, με έδρα την Παραμυθιά, είχε στη δικαιοδοσία της ολόκληρη την περιοχή.

Πτυχιούχος της Θεολογίας και της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία 20 ετών εκάρη μοναχός στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής και μετέπειτα μητροπολίτη Πειραιώς αείμνηστο Καλλίνικο. Τον Αύγουστο του 1964 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών μακαριστό Διονύσιο. Το 1965 διορίστηκε διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και τον Νοέμβριο του 1970 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και διορίστηκε εφημέριος στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, όπου διακονεί μέχρι και σήμερα τους πάσχοντες ασθενείς.

Το ξεκίνημα, τα εμπόδια, η πορεία αγάπης, η προσέγγιση του πονεμένου. Από όλα αυτά τα στάδια πέρασε ο Επίσκοπος Νεκτάριος.

Και σε χιλιάδες ανθρώπους, που σκληρά δοκιμάστηκε η υγεία τους, όλα αυτά τα χρόνια συμπαραστάθηκε με την πίστη του. Πιστεύει, πιστεύει θερμά, ακλόνητα ο αχθοφόρος αυτός της αγάπης.

Και μέσα στο βουητό της αρρώστιας των ανθρώπων, προσπαθούσε να μη σβήσει από την ψυχή τους η λαχτάρα της κορυφογραμμής. Και να μην ατονήσει η κάθε προσπάθεια, ο κάθε αγώνας για την πνευματική άνοδο.

Η εποχή μας έχει ανάγκη από ιερωμένους σαν τον Θεοφιλέστατο Νεκτάριο, που να μην κάμπτονται στην προσφορά του καλού, όσα οδοφράγματα και αν συναντούν μπροστά τους.

Όλα αυτά τα χρόνια δίπλα σε ασθενείς, διδάχθηκε ότι ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή. Και τα δύο συστατικά έχουν την αξία τους. Αν δεν πρέπει να παραμελείται το σώμα, πολύ περισσότερο δεν πρέπει να υπάρχει αδιαφορία για την ψυχή. Γιατί, πάνω από την ύλη είναι η ψυχή. Ο αληθινά πιστός δεν χωρίζει τους δύο κόσμους. Ενδιαφέρεται και για τους δύο. Δεν λησμονεί, όμως, ότι η ψυχή έχει τα πρωτεία.

Τόσες δεκαετίες ο Επίσκοπος, πλέον, Νεκτάριος, δίνει πολύ πρόθυμα την κατάλληλη «τροφή» σε πονεμένες ψυχές, για να δυναμώσουν, να ενισχυθούν, να τονωθούν. Το φως της ψυχής του, το ρίχνει σαν προβολέα σε θλιμμένες ψυχές…

Κάθε φορά γονατίζει και προσεύχεται και ζητάει από τον Κύριο οι άρρωστοι του νοσοκομείου να γίνουν καλά και να ενισχυθούν και με φτερά να γυρίσουν στο σπίτι τους. Και ο Κύριος ακούει την προσευχή και δίνει τη χάρη και τη συμπαράστασή Του με τον δικό του τρόπο.

Το έργο του, επειδή γίνεται με κίνητρο την αγάπη, έχει μεγάλη αξία και στη ζωή τη δική του και στη ζωή των άλλων.

Μητροπολίτης Φωτικής Νεκτάριος

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.