Δεν αναμένονται για νωρίτερα οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας για ζημιές του Daniel, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη να επανέρχεται στο θέμα των πληρωμών από το Φόρουμ των Δελφών, αποτιμώντας στα 110 εκατ. το υπόλοιπο.

Οι προκαταβολές που είχαν πληρωθεί την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στους παραγωγούς, ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξόφληση, αν και είναι γνωστό το υπόλοιπο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τα επί μέρους ποσά.

Ως προς τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός επέλεξε να σταθεί στην εκκρεμότητα των δεσμευμένων 16.500 ΑΦΜ, ενώ για το σύνολο του αγροτικού κόσμου, επανέλαβε τη δέσμευση περί πίστωσης «τουλάχιστον 700 εκατ. μέχρι το Πάσχα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου με αφορμή τις δηλώσεις Αυγενάκη:

Αυγενάκης για ελέγχους: Δεν κάνω πίσω! Θα προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα

Θα κάνουμε τα πάντα για τον Έλληνα αγρότη. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιοποιούμε την αγροτική διπλωματία

ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρήσουν να ελληνοποιήσουν προϊόντα, ότι δεν θα κάνει πίσω, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Blue Sky, στον Βαγγέλη Γιακουμή.

Όπως ανέφερε με τους έκτακτους ελέγχους που ξεκίνησε το ΥΠΑΤΤ στην αγορά «καταφέραμε να περιορίσουμε τις εισαγωγές στο γάλα και να προστατεύσουμε την εγχώρια παραγωγή». Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Προειδοποίησε μάλιστα όσους παρανομούν να μη επιχειρήσουν οποιαδήποτε παρέμβαση: «Θα το πάμε μέχρι τέλους. Μη διανοηθεί κάποιος να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση. Δεν κάνουμε πίσω.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν. Και στα οπωροκηπευτικά που έχουμε απίστευτα ευρήματα, κάτι που δεν το περιμέναμε. Και σε λαϊκές αγορές βιολογικών οπωροκηπευτικών, που επίσης δεν το περιμέναμε. Επίσης γίνεται στοχευμένη δουλειά και στο μέλι».

Όπως είπε ο υπουργός, εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και θα ενταθούν στα αυγά και στο κρέας. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη νομίσει κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια εύκολη αγορά, που μπορεί να βαφτίσει ελληνικά προϊόντα, από άλλες χώρες».

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε, ότι εξονυχιστικοί έλεγχοι γίνονται και στα ΠΟΠ προϊόντα, όπως η «φέτα».

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός και για την τύχη 167 «ξεχασμένων» περιπτώσεων που δεν είχαν προωθηθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Και για τις περιπτώσεις αυτές προχωράει η διαδικασία και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος».

Παράλληλα εκσυγχρονίζουμε το κυρωτικό πλαίσιο και ενσωματώνουμε κοινοτική νομοθεσία στην ελληνική.

Αγροτική διπλωματία

Δεν περιμέναμε τις κινητοποιήσεις για να ζητήσουμε αλλαγές στην ΚΑΠ, είπε ο υπουργός. «Αντίθετα αξιοποιήσαμε τη φωνή των αγροτών για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί και να προχωρήσει στις αλλαγές γρηγορότερα. Αρχές Δεκεμβρίου καταθέσαμε έξι τεχνικές αλλαγές, όπως είχαμε δικαίωμα ως χώρα, οι οποίες έγιναν δεκτές». Όπως είπε σε συνεργασία με τη Γαλλία η χώρα μας κατάφερε να περάσει την εξαίρεση και για εφέτος του μέτρου της αγρανάπαυσης, από το οποίο ωφελούνται 127.000 αγρότες, οι οποίοι και την επιδότηση του μέτρου θα λάβουν και θα έχουν έσοδα από τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν

Θύμισε ακόμη ότι πετύχαμε την απλοποίηση της διαδικασίας των ελέγχων σε γεωργούς με καλλιεργούμενη έκταση κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό, όπως εξήγησε, αποφορτίζει αγρότες και υπηρεσίες από μεγάλο διοικητικό βάρος.

Ωστόσο, τόνισε, η Ελλάδα στη συνέχεια κατέθεσε 19 προτάσεις τις οποίες με ψήφισμά του το ΕΛΚ στηρίζει, ενώ και η ομάδα των μεσογειακών χωρών, η EUMED-9, τις έχει υιοθετήσει. Παράλληλα η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται για να προωθήσει τουλάχιστον τρεις ακόμα σημαντικές αλλαγές:

Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
Να δίνεται ευελιξία στα κράτη – μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.
«Θα κάνουμε τα πάντα για τον Έλληνα αγρότη. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αξιοποιούμε συνεργασίες και συμμαχίες. Εφαρμόζουμε τη λεγόμενη «αγροτική διπλωματία». Το ΕΛΚ και η EUMED-9 είχαν ποτέ ενεργοποιηθεί; Όχι. Εάν δεν συνεργαστούμε με χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα, με ποιους θα μιλάμε;»

Θεσσαλία: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα για τις Παρακάρλιες

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, τόνισε ότι η ΕΕ ενέκρινε το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν τέλος Μαΐου.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του μέτρου 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορά στην δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων.

Επί πλέον 15 εκατ. ευρώ διατίθενται στους ΤΟΕΒ και στον ΓΟΕΒ για αποκατάσταση ζημιών. Τα 10 εξ αυτών πάνε στους ΤΟΕΒ που είναι οργανωμένοι και ανταποκρίθηκαν στην καταγραφή των ζημιών που τους ζητήσαμε και τα υπόλοιπα 5 εκατ. θα πάνε μέσω του ΓΟΕΒ σε συνεργασία με την Περιφέρεια στους ΤΟΕΒ που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Ο υπουργός θύμισε ότι έχουν καταβληθεί προκαταβολές αποζημιώσεων σε όλους τους δικαιούχους, ύψους άνω των 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται η εξόφλησή τους μέχρι τέλος Ιουνίου, όπου αναμένεται να καταβληθούν τουλάχιστον 110 εκατ. ακόμα.

Ταυτόχρονα σε όλους τους αγρότες της χώρας- και στους Θεσσαλούς- καταβλήθηκε το 50% της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, δηλαδή περί τα 41 εκατ. ευρώ.

Σε λίγες μέρες θα γίνουν γνωστές και επίσημα οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e- ΕΦΚΑ.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τις συντάξεις Μάϊου

Την Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαρτίου 2024 την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.

Το ίδιο θα κάνει λογικά ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), ΝΑΤ, ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα ταμεία.

Συγκεκριμένα:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.
Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηνιαίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Μαρτίου 2024 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς την Δευτέρα 29 Απριλίου 2024.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.