Πανηγυρίζει στις 13 και 14 Φεβρουαρίου ε.ε. η Ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς – Λαρίσης, επί τη μνήμη του Μαρτυρίου του Ιδρυτού και Κτήτορά της, Οσιομάρτυρος Δαμιανού του εν Κισσάβω.

Θεσσαλός εις την καταγωγή ο Όσιος Δαμιανός, εγεννήθη το 1510 (περίπου) στο χωριό Αγία Τριάδα ( Μυρίχοβο ) Καρδίτσης και εμαρτύρησε στην Λάρισα, στις 14 Φεβρουαρίου του 1568, όταν οι Τούρκοι που τον συνέλλαβαν αφού τον βασάνισαν 15 συνεχόμενες ημέρες, τον κρέμασαν και στην συνέχεια τον αποτέφρωσαν δίπλα από τον Πηνειό ποταμό. Από μικρός πήγε στο Άγιο Όρος και εκάρει μοναχός στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Σαν τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό & Ισαπόστολο που ήταν και Αυτός Φιλοθεΐτης, έφυγε από το » Όρος «, για να κηρύξει στο υπόδουλο Γένος των Ρωμιών και να κτίσει Μοναστήρια. Ο Όσιος ίδρυσε την Ιερά ταύτη Μονή περί το έτος 1550, και το Καθολικό της εγκαινιάστηκε το έτος 1569, από τον Μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δημητριάδος Κυρό Ιωάσαφ.

Το Ασκητήριο του Αγίου βρίσκεται σε χαράδρα απέναντι από την Ιερά Μονή, περίπου 40 λεπτά μετά πόδια από αυτήν.

To Μοναστήρι βρίσκεται σε πλαγιά του όρους Κίσσαβος πλησίον του χωριού Ανατολή ( Σελίτσανη ) Αγιάς – Λαρίσης, μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς με θέα τον Θεσσαλικό κάμπο.

Στην Γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Τίμιου Προδρόμου, τηρείται ο Λόγος Του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προς τους έντεκα μαθητές, λίγο πριν την Ανάληψη Του ( Ματθ. ΚΗ’ στ. 19-20 ):

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς… «, αφού την Μοναστική αδελφότητα συγκροτούν μοναχές από διάφορα μέρη της γης. Σήμερα στην Ιερά Μονή με τις προσευχές και την πνευματική καθοδήγηση, της Γερόντισσας Θεοδέκτης συνεχίζεται το δύσκολο έργο της αναστήλωσης της » Παλαιάς Μονής «.

Τηλέφωνο Ιεράς Μονής : 2494081289

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.