Με αισθήματα κατανύξεως και συγκίνησης Κλήρος και λαός προέπεμψαν το Σάββατο 6 Ιουλίου ε.ε. εις την αιωνιότητα την μακαριστή Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής αγίου Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Θεοπίστη, η οποία ανεχώρησε δια τας Ουρανίους Μονάς το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουλίου, σκορπώντας θλίψη στην απορφανισμένη πλέον Αλελφότητα της Μονής και σε όλα τα Πνευματικά της παιδιά.

Από το πρωί της Παρασκευής το σκήνωμά της ετέθη προς προσκύνηση στο Καθολικό της Μονής, από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες πιστοί για να ασπασθούν το χέρι της μακαριστής Γερόντισσας και να της αποδώσουν τον τελευταίο ασπασμό της αγάπης.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Ιερομόναχο π. Φώτιο Γρηγοριάτη, εις τον οποίο έψαλλε χορός Μοναζουσών και στις 10:00 ετελέσθη κατά το Μοναχικό Τυπικό η Εξόδιος Ακολουθία εις Μοναχήν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, συγχοροστατούντος του Σεβαμσιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ηγουμένων και Ηγουμενισσών από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλα μέρη της Ελλάδος και το Άγιον όρος, καθώς και πλήθους Ιερέων και εκατοντάδων πιστών.

Στην Εξόδιο Ακολουθία έψαλλε: εκ Δεξιών ο Γέροντας του Ιβηριτικού Κελίου της αγίας Άννης Αγίου όρους Αρχιμ. π. Αντύπας, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας κ. Δημήτριος Μαντές, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο Καθηγητής της Σχολής κ. Ευθύμιος Τσούμας και άλλοι Ιεροψάλτες και εξ αριστερών χορός Μοαναζουσών.

Ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση ωμίλησε για την προσωπικότητα της μακαριστής Γερόντισσας Θεοπίστης, την οποία εχαρακτήρισε ως γνήσια, αγιασμένη Μοναχή και ως άνθρωπο του Θεού.

« Η Γερόντισσα Θεοπίστη υπήρξε μία μοναχή, η οποία ζούσε το ασκητικόν ιδεώδες με την πλήρη γνησιότητά του. Δεν το επιδείκνυε. Ήταν όντως Θεοπίστη και αυτή η πίστη την συνεκράτησε στα δύσκολα της μοναχικής της ζωής και με αυτή την πίστη αυτό το Μοναστήρι από ερειπωμένο το κατέστησε ένα κόσμημα της Μητροπόλεως μας, ένα Πνευματικό κέντρο για όλους τους κατοίκους της Φθιώτιδος και της Ανατολικής Στερεάς, καταβάλλοντας εργώδη προσπάθεια και με την πνευματική στήριξη του αλησμονήτου μακαριστού Καθηγουμένου της Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου όρους π. Γεωργίου Καψάνη, όπου και σήμερα ακόμη έρχονται οι Πατέρες της Μονής και στηρίζουν Πνευματικά την Αδελφότητα και όλους τους κατοίκους της περιοχής και τους προσκυνητές.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λαρίσης κ. Ιερώνυμε, άγιοι Καθηγούμενοι και Καθηγουμένες, σεβαστοί Ιερείς, ευλογημένοι πιστοί, ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας που σήμερα με την παρουσία σας ήλθατε για να τιμήσετε έναν άνθρωπο του Θεού, μία αρχόντισσα Ηγουμένη, με τρόπους ευγενείας, με τρόπους μητρικής αγάπης, με τρόπους υπακοής και σεβασμού προς την Εκκλησία και τον Μητροπολίτη, με τρόπους πνευματικής οικονομίας σε όλα τα θέματα και γι’ αυτό κατέστη το Μοναστήρι αυτό Πνευματικό θεραπευτήριο ψυχών.

Οι άνθρωποι του Θεού πρέπει να τιμώνται με προσευχή και μίμηση των έργων και κυρίως με ακολουθία επί τα ίχνη που άφησε η Γερόντισσα Θεοπίστη.

Να ευχηθούμε όλοι η μακαριστή Γερόντισσα να πορεύεται τον δρόμο της αιωνιότητος και να εύχεται από τον Θρόνο του Θεού για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ακολούθησε εν πομπή η ταφή του σεπτού σκηνώματός της πλησίον του Καθολικού της Μονής και στην συνέχεια εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος εδόθη σε όλους τους παρευρισκομένους καφές και φαγητό εις μνήμην της Γερόντισσας Θεοπίστης.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν: εκ του Αγιωνύμου Όρους: ο Γέροντας του Ιβηριτικού Κελίου της Αγίας Άννης Αρχιμ. π. Αντύπας, ο Ιερομόναχος π. Φώτιος Γρηγοριάτης ο και Πνευματικός της Μονής, οι Καθηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, Αρχ. π. Νεκτάριος Υφαντίδης, της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Αρχμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου , της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Νεράιδος Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βενετσάνος, εκ της Ιεράς Μονής αγίου Βησσαρίωνος Δούσικου Τρικάλων ο Ιερομόναχος π. Βησσαρίων, συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο της Μονής. Επίσης παρέστησαν οι Καθηγουμένες των Ιερών Μονών: Γενεσίου της Θεοτόκου Κορμπόβου Γερόντισσα Θεοφυλάκτη, αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ζάρκου Τρικάλων Γερόντισσα Ισιδώρα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης Γερόντισσα Μελάνη, αγίου Γερασίμου Μακρυνίτσας Γερόντισσα Ευπραξία, Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάριζας Γερόντισσα Μελετία, Παναγίας Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα, Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου Γερόντισσα Χριστοδούλη, αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς Γερόντισσα Χριστονύμφη, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών Γερόντισσα Ειρήνη, Αγίας Τριάδος Μελιταίας Γερόντισσα Εφραιμία ,αγίου Αθανασίου Ομβριακής Γερόντισσα Μακαρία, καθώς και αντιπροσωπείες εκ των Ιερών Μονών Αγίου Στεφάνου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρουσάνου των Μετώρων.

Επίσης παρέστη και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ηλίας Αναγνώστου και πλήθος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Εκ της πολιτικής ηγεσίας παρέστησαν: οι Υποψήφιοι Βουλευτές Φθιώτιδος κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Στυλίδος κ. Χριστόφορος Αχινιώτης, η νέα Δήμαρχος Στυλίδος κα Βιργινία Στεργίου, πολλοί ακόμη αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι άλλων φορέων και μεγάλο πλήθος πιστών, το οποίο είχε κατακλύσει όλους τους χώρους της Μονής.


Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.