Παναγία Τήνου: Οσοι έχουν ασχοληθεί με την εύρεση της Εικόνας και την ανέγερση του ναού, θεωρούν ότι το πρώτο θαύμα που καταγράφηκε, ήταν το 1823, όταν θεραπεύτηκε από την πανώλη ένα νεαρό παιδί. Ωστόσο, ως μοναδικό θαύμα καταγράφεται η ανάβλυση νερού από το πηγάδι που «ούτε δάκρυ νερού δεν έβρισκες» την ώρα της θεμελίωσης του Κάτω Ναού της Ευρέσεως, ο οποίος ονομάστηκε -για τον λόγο αυτό-Ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Από τότε η παράδοση θέλει την Παναγία να κάνει θαύματα σε Ορθοδόξους και μη, δείχνοντας έτσι την αγάπη της προς τους πονεμένους προσκυνητές ανεξάρτητα από θρησκείες και εθνικότητες.

Ο παράλυτος χιλίαρχος

Η περίπτωση του Τούρκου Χιλίαρχου της Κρήτης Μουσταφά Αλή είναι από εκείνες που προκαλούν δέος. Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «Παναγία της Τήνου Ιστορία και Τέχνη», ο Τούρκος χιλίαρχος έπασχε από παράλυση των κάτω άκρων. Οταν πια οι γιατροί δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι για να αποκαταστήσουν την υγεία του, ένας εκ των Ελλήνων θεραπόντων του μίλησε για την Παναγία της Τήνου και του ζήτησε να επισκεφθεί το νησί. Στις αρχές του 1845, ένα ξένο ιστιοφόρο έφτασε στο νησί. Το πλοίο μετάφερε τον Τούρκο αξιωματούχο, τον οποίο οι συνοδοί του μετέφεραν με φορείο στον ναό. Εμεινε σε χώρο που του παραχωρήθηκε προσευχόμενος και μια μέρα  ζήτησε και τον μεταφέρανε μπροστά στην εικόνα. Την ώρα που οι ιερείς έψαλλαν την παράκληση, ο παράλυτος Τούρκος σηκώθηκε και στάθηκε στα πόδια του. Το βράδυ, θέλοντας να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του προς την Ευαγγελίστρια, κάλεσε τους επιτρόπους και τους εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευάσει ένα μαρμάρινο σιντριβάνι. Πριν αναχωρήσει για την Κρήτη, καθόρισε ο ίδιος τον χώρο όπου θα κατασκευαζόταν, φυτεύοντας σε τέσσερα σημεία κυπαρίσσια. Το σιντριβάνι κατασκευάστηκε σε εκείνο το σημείο στην αυλή του ναού, όπου παραμένει μέχρι σήμερα μεγαλοπρεπές κυκλωμένο από τα τέσσερα κυπαρίσσια.

Ο Αγγλος πλοίαρχος

Ενα πλοίο με πλοίαρχο τον Αγγλο Ταξ,το οποίο μετέφερε στην Τήνο τον υποπρόξενο της Αγγλίας στην Ελλάδα Φλίκ, είχε αγκυροβολήσει στον μικρό όρμο του νησιού. Ξαφνικά ξέσπασε τέτοια θαλασσατοραχή, που το πλοίο κινδύνευσε να διαλυθεί σε μικρή απόσταση από την ξηρά. Οι άγκυρες είχαν σπάσει και το πλοίο το κρατούσε μόνο από ένα σκοινί.

Ο πλοίαρχος, έχοντας εξαντλήσει όλες τις κινήσεις του για να σωθεί το πλοίο και οι επιβάτες του,σε μια ύστατη προσπάθεια έστρεψε το βλέμμα του προς τον ναό που υψωνόταν, εκλιπαρώντας την Παναγία να τους σώσει και αυτός θα της πρόσφερε 100«δίστηλα».Και τότε έγινε το θαύμα και το είδαν όλοι.Και οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι έβλεπαν μια μανιασμένη θάλασσα, αλλά τα νερά γύρω από το καράβι να έχουν γαληνέψει.Το πλοίο σώθηκε όταν πια η θάλασσα ημέρεψε, ο πλοίαρχος βγήκε στην ξηρά, ανέβηκε στον ναό και, αν και καθολικός, προσκύνησε την εικόνα και πρόσφερε τα 100 δίστηλα που είχε τάξει, τα οποία διατέθηκαν για τη συνέχιση των εργασιών ανοικοδόμησης του ναού, οι οποίες είχαν διακοπεί επειδή είχαν τελειώσει τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από τους πιστούς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.