Από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου κι αν βρεθείς θα δεις εκκλησίες μικρές ή μεγάλες. Ναούς και μικρά μοναστήρια που σε γεμίζουν κατάνυξη και νιώθεις ηρεμία.

Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες πάντως σίγουρα κερδίζουν τα βλέμματα και δεν τις ξεχνάς εύκολα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την Παναγία Χρυσαφίτισσα με την μοναδική θέα και την ιδιαίτερη ιστορία.

Όχι μόνο της ίδιας αλλά και της εικόνας της.

Μια εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση που διηγούνται οι κάτοικοι και με γραπτές αναφορές εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ξανά. Η Παναγία Χρυσαφίτισσα έχει πολλές ιστορίες να σου διηγηθεί αν βρεθείς εκεί…

Παναγία Χρυσαφίτισσα: Η εκκλησία με την μοναδική θέα και η ιδιαίτερη ιστορία της εικόνας
Η Παναγία Χρυσαφίτισσα είναι χτισμένη στην κάτω πόλη της Μονεμβασιάς και προσφέρει μια μοναδική θέα στη θάλασσα που μπορείς να στέκεσαι και να απολαμβάνεις για ώρες. Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα είναι χτισμένη σε εκείνο το σημείο από τον 17ο αι. στη θέση ενός άλλου, παλαιότερου ναού, της Παναγίας της Οδηγήτριας. Το όνομα της η εκκλησία το πήρε από το κοντινό χωριό, τα Χρύσαφα το οποίο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης. Είναι ένας οικισμός με ιστορία τουλάχιστον 1.000 ετών. Πρόκειται για έναν οικισμό πολύ πλούσιο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και κατά την Τουρκοκρατία. Ωστόσο, καταστράφηκε μετά τα Ορλωφικά κοντά στο 1775.

Όσον αφορά την εικόνα, η παράδοση λέει ότι αρχικά βρισκόταν στο χωριό Χρύσαφα της Λακωνίας. Λέγεται, λοιπόν, ότι η εικόνα με την Παναγία Χρυσαφίτισσα έφτασε στη Μονεμβασία μόνη της με έναν τρόπο θαυμαστό. Σε αυτό το σημείο ιδρύθηκε αργότερα ο ναός και το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσαφίτισσας. Την εικόνα αυτή βρήκε σε αυτό το σημείο μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ειδοποίησε αμέσως τον επίσκοπο. Εκεί, σε αυτό το σημείο με την εικόνα συγκεντρώθηκε έπειτα κόσμος. Παρέλαβαν και λιτάνευσαν την εικόνα μέχρι τον μητροπολιτικό ναό, όπου και την τοποθέτησαν. Μια εκκλησία που μας έχει προκαλέσει τόσο εντύπωση όσο και το εκκλησάκι στη Μικρή Σπηλιά των Διδύμων στην Αργολίδα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.