Από το 1994, η ‘Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών’ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Η ημέρα καθιερώθηκε για να θυμίζει την επέτειο της της Σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της UNESCO το 1966 σχετικά με το Στάτους των εκπαιδευτικών και τον εορτασμό συγκαλούν από κοινού: η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization), η UNICEF και η Διεθνής Εκπαίδευση (Education International).

Στη Σύσταση του 1966 καταγράφονται ‘σημεία αναφοράς’ σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών και ‘πρότυπα’ που αφορούν στην αρχική τους εκπαίδευση, την επιμόρφωση, τον τρόπο πρόσληψης, τους όρους απασχόλησης και τις συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης. Η Σύσταση σχετικά με το Στάτους του διδακτικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εγκρίθηκε το 1997.

Σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποτελώντας μια αναντικατάστατη παρουσία για την εξέλιξη κάθε μανθάνοντα. Οι εκπαιδευτικοί έχουν το προνόμιο να δημιουργούν γέφυρες σύνδεσης των μαθητών με τον κόσμο και τον ίδιο τους τον εαυτό, να καταλαβαίνουν τις αληθινές τους ανάγκες και να καλλιεργούν πανανθρώπινιες αξίες που γεννούν αρμονία και ισορροπία.

Έχοντας στο μυαλό ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι απλά η μετάδοση γνώσης και πληροφορίας αλλά μάλλον η ουσιαστική διευκόλυνση όλων των μαθητών να φτάσουν στην ανακάλυψη του κόσμου και του εαυτού τους, η ανάγκη για πιο ουσιαστική επένδυση στον ρόλο των εκπαιδευτικών γίνεται επιτακτική.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι η αξία που έχουμε ανάγκη σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα και όπου η ‘κρίση’ ανθεί σε κάθε επίπεδο. Σε έναν κόσμο όπου συνεχίζουμε να σπέρνουμε το μίσος και να βιώνουμε τον πόλεμο, οι φωτισμένοι και αφοσιωμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι η δύναμη που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας. Και οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στον κρίσιμο ρόλο και στις προσδοκίες της ανθρωπότητας όταν απολαμβάνουν σεβασμό, εμπιστοσύνη και υποστήριξη με τρόπο που να ενθαρρύνει και τους ίδιους να αναστοχάζονται για την αποστολή τους.

Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών και πολύ εύστοχα, το θέμα της Ημέρας για το έτος 2022 είναι: «Ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς». Οι εορτασμοί τονίζουν τις δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στη Διάσκεψη Κορυφής της Συνόδου για τον Μετασχημαστισμό της Εκπαίδευσης τον Σεπτέμβριο του 2022, εστιάζοντας στις συνεπαγωγές για τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Στην κοινή τους διακήρυξη, για τον εορτασμό της ημέρας για το έτος 2022, οι εκπρόσωποι της UNESCO, της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ILO), της UNICEF και της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΙ) αναφέρουν:

«Σήμερα, στην Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, γιορτάζουμε τον κρίσιμο ρόλο των εκπαιδευτικών στη μεταμόρφωση των δυνατοτήτων των μαθητών διασφαλίζοντας ότι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους, για τους άλλους και για τον πλανήτη. Καλούμε τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν εμπιστοσύνη και αναγνωρίζονται ως παραγωγοί γνώσης, στοχαστικοί επαγγελματίες και εταίροι πολιτικής».

Η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, η πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η αναγνώριση τους επαγγελματικού τους στάτους αποτελούν το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ανθεκτικών εκπαιδευτικών συστημάτων. Σε αυτή την παραδοχή θα είναι εστιασμένες οι εορταστικές εκδηλώσεις στην έδρα της UNESCO.

Πέρα από κάθε σχεδιασμό, υποδομή και πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί παραμένουν η σημαντικότερη ποιότητα των σχολείων μας και είναι για αυτόν τον λόγο που τα κράτη καλούνται να επενδύσουν στην ποιότητα αυτή, αποδίδοντας σημασία στην εκπαίδευση, στην εξέλιξη και στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών. Η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών αποτελεί πρόκληση και για τους ίδιους για να συναισθανθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την βαριά ευθύνη της αποστολής τους με γνήσιο επαγγελματισμό.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κρίσεις που συνεχίζουν να πληγώνουν την ανθρωπότητα, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών με την πεποίθηση ότι οι εκπαιδευτικοί αξίζουν και χρειάζονται σεβασμό και υποστήριξη επειδή έχουν θέση στην αλλαγή που ονειρευόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.