Των δηλωθέντων τεμαχίων με μη ομοιογενή χρήση γης (δηλαδή περιπτώσεις συγκαλλιεργειών) και των αλλαγών στην κάλυψη γης (Land cover) στα δηλωθέντα τεμάχια, δηλαδή περιπτώσεις όπου π.χ. δηλωμένος βοσκότοπος μετατράπηκε σε αρόσιμη γη.

Αυστηροποίηση των ελέγχων στις δηλώσεις ΟΣΔΕ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη-μέλη την αξιοποίηση της ΕΑΕ (Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης) του προηγούμενου έτους, ώστε να υπάρξει προκαταρκτικός έλεγχος τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας ανά καθεστώς ενίσχυσης.

Μια τέτοια προσέγγιση, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα παρέχει στο κράτος-μέλος επαρκή χρόνο ώστε: Να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των δικαιούχων για τα ευρήματα και να δίνεται επίσης ο απαιτούμενος χρόνος στους δικαιούχους για την αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων (εγγράφων, παραστατικών) και λήψη φωτογραφιών, ως επιπρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και κατά περίπτωση θα μπορεί ο παραγωγός να κάνει τροποποίηση της ΕΑΕ.

Επιπλέον, το κράτος-μέλος οφείλει να τροποποιήσει, όπου χρειάζεται, τη διαδικασία υποβολής των ΕΑΕ, με στόχο να μην υπάρξουν παρανομίες στην καταβολή των ενισχύσεων (βασικής, πρασίνισμα κ.ά.), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα από τον “ΑγροΤύπο”.

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το κράτος-μέλος οφείλει να προβεί σε ανίχνευση:

Των δηλωθέντων τεμαχίων με μη ομοιογενή χρήση γης (δηλαδή περιπτώσεις συγκαλλιεργειών) και των αλλαγών στην κάλυψη γης (Land cover) στα δηλωθέντα τεμάχια, δηλαδή περιπτώσεις όπου π.χ. δηλωμένος βοσκότοπος μετατράπηκε σε αρόσιμη γη.

Επίσης, η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Χάρτη, που θα διασυνδέεται με τα εξής υπό ανάπτυξη συστήματα: Σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών της Ελλάδος, σύστημα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας που θα αξιοποιεί δεδομένα από το Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ, υφιστάμενο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών για τον ελαιοκομικό τομέα και σύστημα Αμπελουργικού Μητρώου μετά την αναβάθμισή του.

«Πάνε να μας περικόψουν κι άλλο»

Ωστόσο, πίσω από τις ανακοινώσεις αυτές, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης βλέπει σκοπιμότητες, προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις ήδη μειωμένες επιδοτήσεις, που «μαγειρεύονται» μέσα από τη νέα ΚΑΠ, τόσο για τη χώρα μας, όσο και ιδιαίτερα για το νησί μας.

«Σίγουρα οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται. Ωστόσο, από την άλλη, υπάρχουν και οι παράμετροι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, ως προς το γεγονός ότι δεν έχουμε σε πολλές περιπτώσεις τίτλους, αλλά η γη μεταβιβάστηκε με το “λόγω τιμής”… Ή έχουμε το ανάγλυφο του εδάφους που δημιουργεί προβλήματα… Οι δασικοί χάρτες και ένα σωρό άλλα ζητήματα. Όλα αυτά νομίζω ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλιώς, όλα αυτά είναι προφάσεις για να περικόψουν κι άλλο τις επιδοτήσεις, που είναι ήδη πετσοκομμένες, ιδιαίτερα στην Κρήτη, που έχει τα ζητήματά της με τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Και οι επιδοτήσεις, λοιπόν, με όλα αυτά που μεθοδεύουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πετσοκοπούν πάρα πολύ ακόμα», σύμφωνα με το σχόλιο του Στάθη Φραγκιαδάκη προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη». Στο σημείο αυτό, ο παλαίμαχος συνδικαλιστής κάνει την εξής πρόταση προς την κυβέρνηση: «Να πιέσουν τις Βρυξέλλες, βάζοντας ζητήματα για το πώς μεγάλα παραγωγικά μέρη της χώρας, όχι μόνο η Κρήτη αλλά και τα μικρά άγονα νησιά, θα ενισχυθούν με ειδικά καθεστώτα, γιατί έχουν την παράμετρο των μεταφορών, γιατί έχουν την παράμετρο των κλιματικών αλλαγών, αφού ξαφνικά έρχονται ανεμοθύελλες, καύσωνες και πλημμύρες ή παγετός και πάει λέγοντας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ανέμους δεν έχει η Ολλανδία και η Γερμανία που να προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες. Σε μας όμως, όταν φυσάει ο άνεμος, παίρνει τα θερμοκήπιά μας… Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε κίνητρα για να μείνουν οι αγρότες στη γη τους».

Να συνταχθεί ειδικός φάκελος – «Άλλα τα δεδομένα στην Κρήτη»

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει ο συνδικαλιστής, «δε θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι εμείς έχουμε τις ελαιοκαλλιέργειες, που από μόνες τους βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε ελαιόδεντρο από μόνο του είναι ένα μικρό κλιματιστικό… Αλλά και τα αμπέλια μας… Αυτό το πράσινο που δημιουργεί στην Κρήτη ο αμπελώνας, δημιουργεί μία ομαλοποίηση της ζέστης από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβριο, όσο μπορεί να γίνει αυτό σε έναν μεγάλο καύσωνα βέβαια. Μην περιμένουμε όμως την κυβέρνηση από μόνη της να δράσει.

Εδώ θα πρέπει και η ίδια η Περιφέρεια Κρήτης να κάνει έναν φάκελο ειδικό για το νησί μας… Ειδικό φάκελο για να παραμείνουν οι παραγωγοί στη γη τους. Να ενισχυθούν διαφορετικά και να μη λαμβάνονται σαν δεδομένα τα δεδομένα της Γαλλίας και της Γερμανίας και να αντιμετωπίζεται με τα ίδια δεδομένα και η Κρήτη, που έχει εντελώς διαφορετικά δεδομένα πάνω στα οποία θα μπορούσαμε να στηριχτούμε για να διεκδικήσουμε καλύτερες επιδοτήσεις μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει προς την εφημερίδα μας ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.