Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως οι τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν τον Δεκέμβριο αφού το αν τελικά θα «κλειδώσουν» εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών που έχει επιφέρει η κρίση της πανδημίας, δημιουργεί σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για περεταίρω επέκταση του κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα τα σενάρια που εξετάζει κ κυβέρνηση είναι να δώσει οικονομική ενίσχυση με την μορφή «χριστουγεννιάτικου δώρου» σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ενδέχεται να λάβουν έκτακτο βοήθημα είναι μόνο όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 εκατ. συνταξιούχους.

Παράλληλα, και κοινωνικό μέρισμα με τη μορφή «δώρου Χριστουγέννων» φαίνεται πως εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στο υγειονομικό προσωπικό όλης της χώρας ως επιβράβευση για την σκληρή μάχη που δίνουν τους τελευταίους μήνες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ
Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ

Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Άρα με την διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου ορισμένοι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν έως και 900 ευρώ.

Σκέψεις για επέκταση του μέτρου

Το μέτρο της διπλής καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ η καταβολή του «κλείδωσε» επίσημα κατά την κατάθεση του προσχέδιου του προϋπολογισμού 2022 που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) είναι προνοιακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε ευάλωτα νοικοκυριά και αστέγους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Η εισοδηματική ενίσχυση του επιδόματος ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.

Παραδείγματα

Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ.

Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνει έως και τα 900 ευρώ, θα λάβουν τα Χριστούγεννα περίπου 257.000 ευάλωτα νοικοκυριά (500.000 άτομα) που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.